sâmbătă, 18 noiembrie 2023

POVESTE SEACĂ: "ceva"... despre " o închisoare fără paznici – dar din care, dacă evadezi, pieri.”

AZI... o poveste trista, dar simpla... „Încercaţi să fiţi liberi: veţi muri de foame. Societatea nu vă tolerează decât dacă sunteţi, rând pe rând, servili şi despotici; este o închisoare fără paznici – dar din care, dacă evadezi, pieri.” (Emil Cioran, Tratat de descompunere)

44 de comentarii:

  1. Woooww
    Foarte corect! Dar si extrem de trist....

    RăspundețiȘtergere
  2. cat de adevarat... dar si cat de actual. Toti zacem intr-o letargie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ok... articolul, dar si gri... ca si vremea de afara!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. da... ar fi multe de adaugat si de comentat. Tutea, nu degeaba l-a numit pe Cioran cel mai bun prieten al sau

    RăspundețiȘtergere
  5. Omul se naste liber! Si gol! Si fara nimic! La fel moare! Daca la nastere sa nu ar avea pe cineva care sa-l ingrijeasca, hraneasca, incalzeasca, iubeasca, fara ca el sa constientizeze acest lucru, cu siguranta nu ar avea cum sa faca primii pasi! Pentru ca nu ar rezista! Unii, ar spune ca grijitorii sunt familia, altii, societatea, dar cei mai multi identifica acest dar al dezvoltarii cu dar dumnezeiesc si grija permanenta a divinitatii pentru pasii nostri, de cele mai multe ori fara sa stim! Animalele pamantului nu ara, nu tes, nu se zbat pentru a avea mai mult! Pasarile cerului la fel ca di celelalte! Florile campului sunt neasemuit de frumoase in plenitudinea lor! Si toate astea de la Dumnezeu! Cum am putea crede noi ca daca Dumnezeu are o asemenea grija de necuvantatoare sa nu grijeasca de creatia lui suprema! Liberi intru Dumnezeu e tendinta maxima fara a ne lasa pervertiti de lanturile dulci ale societatii materialiste! Bine aleasa pilda, Maestre! Intoarcerea in noi, adica la Dumnezeu, este bine venita! Zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. VA FOARTE MULTUMESC... PENTRU COMENTARIU SI PT APRECIERI... = SUFLET!

      Ștergere
  6. ARTICOLUL DE AZI, E MAI MULT O "OBSERVATIE PERSONALA" ZAMISLITA PRIN GURA LUI CIORAN. VA MULTUMESC ANTICIPAT TUTURORA CARE VETI POSTA, DAR SI CARE O VETI MAI FACE! SAMBATA LINISTITA...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ok..hai sa o luam, pe rand: bine construit materialul... in care textul, ales parca anume, la "contrastul" de afara, ei bine textul este fin...precum un vin vechi, dar deosebit. Dupa care, ca si "desert" ne "alinti" cu acel video clip. Cu un personaj, la "papilele gustative" ale omului simplu... Eu unul zic.... si subscriu: "SUCCES GARANTAT"... Restul e de poveste!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos... nimic de zis, ori de comentat! Bravooo

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo, corecte observatiile. Asa si suntem: azi...COLONIE, maine zoo, iar la FINAL... o ferma. Ferma ANIMALELOR UMANE. Corect?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, interesant. Nea Bachus a fost judecat dupa Codul Penal comunist si condamnat la moarte (o tampenie, dupa parerea mea, omul nu era un pericol social, ci doar un escroc;), iar Stoica, alt escroc, a avut norocul sa scape ieftin deoarece a comis faptele dupa Revolutie...

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesanta abordarea, dar si mesajul...ori mesajele.... In opinia mea, nu este numai unul. Si da, cam asa si este...

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelenta tema aleasa... insa si tare la obiect! Va felicit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ideea ta, nu-i rea, ba din contra. Insa istoria pare a fi una ciclica.

    RăspundețiȘtergere
  14. Atata am de scis, sau afirmat:"VERBA VOLANT... SCRIPTA MAGNENT"!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. În a doua jumătate a secolului trecut, românii au avut de trecut două etape mai speciale, a doua chiar nefericită, din viața lor. Ambele încercări au fost generate de escroci, cu o minte și experiență aparte în a transforma oamenii în niște naivi notorii. Nimeni nu mai gândea, toți jubilau de fericire în fața ofertelor utopice date de Stefănescu - cu vinul contrafăcut, sau de Stoica - bani picați din cer! Românii, sau mai bine zis - unii români, în fața bauturii și a banilor, sunt ușor de manipulat și păcălit. Din nefericire pentru Stefănescu și Stoica, acceptați tacit de " superiori", îmbogățirea lor a atras verdictul, iar cei doi au dispărut, bineînțeles după "recuperarea" prejudiciilor aduse "statului", dar nu și păcăliților! Oare românii s-au deșteptat în privința plocoanelor picate din cer? EMIL CIORAN, filozoful român, acceptat și respectat de străini (francezi și nunumai) are dreptate - "Încercați să fiți liberi - veți muri de foame"! Dar, spre bucuria mea, nu toți oamenii, care încearcă să evadeze din închisoarea lor socială, vor muri! Sigur vor fi liberi și se vor hrăni mai mult sufletește și mai puțin fizic! Da, vor fi cei ce vor fi un exemplu de excepție! Vravo lor și bravo celor ce atrag atenția, recte cel ce a scris această istorie!

    RăspundețiȘtergere
  16. EMIL CIORAN, filozoful român, acceptat și respectat de străini (francezi și nunumai) are dreptate - "Încercați să fiți liberi - veți muri de foame"! Dar, spre bucuria mea, nu toți oamenii, care încearcă să evadeze din închisoarea lor socială, vor muri! Sigur vor fi liberi și se vor hrăni mai mult sufletește și mai puțin fizic! Da, vor fi cei ce vor fi un exemplu de excepție! Bravo lor și bravo celor ce atrag atenția, recte cel ce a scris această istorie!

    RăspundețiȘtergere
  17. OARE CE AM PUTEA A MAI ADAUGA?! INTREB SI EU...ASA, CA OMUL DE LA TARA

    RăspundețiȘtergere