duminică, 5 noiembrie 2023

POVESTEA IPOCRIZEI... LA ROMÂNI

Cred că de cuvântul IPOCRIZIE...am auzit cu toţii... de acest lucru am pomenit şi E.U. la o emisiune TV, din Iaşi... şi  unde moderatorul, un distins ex coleg de presă... nu-i venea parcă a crede că "JE" mi-am permis a pomeni de aşa ceva... mai ales când venea vorba despre IPOCRIZIA existentă în presa autohtonă... Totuşi, chiar şi aşa zişii jurnalişti, nu sunt altceva decât OAMENI... pardon, purtători de C.I, pe persoane fizice.... 

Dar, hai să o luăm cu ÎNCEPUTURILE, deci să definim, ori măcar a ÎNCERCA  a defini acest CUVÂNT....

IPOCRIZIECăci da...  acest cuvânt defineşte indiscutabil una din cele mai importante caracteristici din vieţile românilor…

Da, ipocrizie…  după ce se dau creştini practicanţi de îţi vine să zici că pioşenia este cu mult mai prezentă decât prostituţia vezi că, fie că e vorba de 1 Decembrie, fie că e vorba de 1 Mai, ambele picând în post,  vezi cum românul se rupe în figuri... pe la iarbă verde , sau pe la terase şi bagă în el mititei... de-l ia cu salvarea. În spaţiul mioritic, ipocrizia ia mai multe forme… 

  • PRIMUL exemplu:

O formă extrem de perversă  de exemplu este cel care priveşte realaţia noastră cu Moldova, de peste Prut… Cică România, ar avea  ziua Naţională în 1 Decembrie, taman ca să îşi amintească de perioada aceea, în care toţi românii trăiau în aceeaşi ţară. 

Mă uitam cum, o dată,  o amărâtă venită din Moldova, de prin nord, ca să facă şi ea rost de un bănuţ vindea nişte mărunţişuri … un pic mai scump de cum le cumpărase, de la Chişinău. Ce să vezi? Nici vorbă de atitudinea de frăţietate, cu care se face paradă… Ce m-a uimit a fost faptul că, un individ, cu petic în turul pantalonilor vechi, o privea cu dispreţ, deşi femeia era mult mai bine şi mai curat îmbrăcată decât el … ba ăla i-a mai şi spus vreo două vorbe „de duh”; asta, de parcă din cauza ei era el sărac… Şi nimeni nu i-a tras acelui ipochimen vreun picior în dos,  şi nimeni nu l-a luat de mână ca să îl îndepărteze de acolo… ABSOLUT nimeni… Dar, nu mă miră...căci IPOCRIZIA la  românii încalcă postul paştilor : noi mâncăm mititei, chiar în Postul Paştilor…

Da, şi asta... în ACCEPŢIUNEA mea se numeşte...  IPOCRIZIE... 

  • AL DOILEA (secondo) exemplu:

Mai apoi... am urmărit un documentar despre nişte români plecaţi la muncă în străinătate... "ACTORII" principali erau cam aşa: un băiat sărac din Lupeni, care lucra ca spălător de maşini ziua şi noaptea doarme sub un pod (ca sa poată trimite cât mai multi bani acasă) şi o asistentă medicală şi care pleacă de la o viată bunicică în Constanţa (casuţă măricică, familie iubitoare) în Anglia, pentru că, asa ar câştiga “10 times as much as she earns in Romania”.

Documentarul (prin vocea naratorului sau a personajelor) se străduieşte să explice  cum că România e frumoasă, că nu toată lumea o duce foarte rău, că mulţi români vor doar sa muncească, că cei care fură şi fac trafic de persoane sunt doar oile negre ale ţării. Deci, mesajul devine ceva mai clar: 

Dacă pleci din Romania unde AI(avea) ceva – dar viata ta e grea, nu vrei sa pleci undeva; unde e la fel de greu sau mai rau, dar mai esti si printre straini?!

 Pe de altă parte, daca pleci de la NIMIC, ORICE e mai bun decât nimic. Asta nu inseamnă că, ORICE-ul asta din Anglia, chiar ţi se pare raiul pe Pământ....O FI, SAU NU O FI.... şi asta o formă de... IPOCRIZIE?! (întreb doar).... 

    În loc de vreo CONCLUZIE partinică... vă ofer ceva din CULTURA japoneză, în imagini, însoţite de cuvintele celei care a fost ILEANA VULPESCU:"consider că omenirea e condusă de o ipocrizie fără margini şi fără leac”

47 de comentarii:

  1. Această prezentare a ipocriziei la romani este bine venită, dar cred că va avea efectul scontat doar asupra persoanelor evoluate, educate, care nu se pot preface sau coborî la nivelul decăzut al caracterului masei de ipocriți ce ne înconjoară, la toate nivelurile sociale ale românilor! Din păcate, această trăsătură de caracter le permite ipocriților să parvină și să ocupe locuri nepermise pt ei în societatea românească! Au devenit atât de ipocriți, încât speră să creeze o nouă ramură a culturii românești - Teatru Ipocriziei Nefaste dar Perfecte! Bravo, dragă autorule! Iar atingi subiecte dificile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta tema... una de meditatie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei puternici nu sunt iubiți. Sunt incomozi. Sunt greu de manipulat.
    Cei puternici știu ce simt, își cunosc drepturile și nu sunt dispuși să renunțe la ele. Știu să fie fericiți în ciuda tuturor. Au rădăcini puternice.

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu aceasta observatie. Ba chiar as mai adauga ca: "Nu este ușor să le distrugi principiile, demnitatea, încrederea în sine.
    Pot să păstreze orice adevăr, loviturile soartei, furtunile si emoțiile cuiva.
    Nu se tem de durere, au trecut deja prin propriul lor iad personal și știu cum să transforme rănile în înțelepciune, ei știu să se bucure de viață, păstrând frumusețea și gingășia în inimă.
    Nu rătăcesc pe străzile altora, nu fac schimb de fericire, nu cerșesc dragoste.
    Trăind sincer, cei puternici evoluează.
    Fiecare dintre ei poartă o cruce personală fără sa o lase să cadă pe umerii altora.
    Când greșesc si cad, se ridică… învătând o lecție din căzătură, în loc să acuze pe cineva.
    Cei puternici știu să plece, pentru totdeauna."...E inversul IPOCRIZIEI!!! ...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite ce cred eu: Mai bine sa fim criticati pt ceea ce suntem, decat sa fim respectati pentru falsitatea pe care o afisam!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce am fi noi oamenii fara aceste minunate insusiri cu care divinitatea ne-a inzestrat? Carora adeseori le uitam originea, izvorul! Ca toate ce sunt, si bune si rele, de la El vin! Dar mai vine ceva: liberul arbitru! Puterea de a alege ruperea de animalic di situarea in aura incapatoare si primitoare a Divinului! Dar nu! Noi nu! Una gandim, alta facem! Una facem, alta gandim! Contradictiile intre gand si fapta, intre fapta si gand vin din invidie, frustrarea, automultumire, autosuficienta si falsa parere ca suntem buni in fata lui Dumnezeu si ca vom mosteni Raiul! Ipocrizia, nu doar la poporul roman, ci la toate popoarele este o forma de manifestare a autoconservarii atunci cand te pui mai presus de semenii tai! Ipocrizia este egala cu minciuna! Este lipsita de adevar! Este falsul spoit in adevar acceptabil de multime! Si tot mai mult poleiala este mai valoroasa decat continutul! Ipocrizia e cu atat msi prezenta si mai elevata cu cat ipocritul este mai pregatit, mai sus pe scara sociala! Fara ipocrizie multi ar precum imparatul gol! Doar ca fiind inconjurati de ipocriti nu au cum sa vada lucrul acesta! Spor Maestre!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cam asa si este.. atat postarea, dar si opiniile!

    RăspundețiȘtergere
  8. da, insa este un aspect care pare ati scapa... ce a fost mai intai: Ipocrizia... sau DEMNITATEA?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesante tote comentariile primite, dupa cum vedeti nu m-am mai grabit a posta si opinia mea. Va multumesc, doar, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Desi trist, totul pare simplu, la obiect.Bravos

    RăspundețiȘtergere
  11. In fapt, putem numi si "DULCEA IPOCRIZIE".... arunca o privire si disparitia RONEI...HARTNER

    RăspundețiȘtergere
  12. SI CATE AR MAI PUTEA FI DE POVESTIT...

    RăspundețiȘtergere
  13. da asa este... sec... precum un vin... dar unul posirca!

    RăspundețiȘtergere
  14. e mare si e "groasa", mai ales... Continua, cat mai multe postari, pe astfel de teme. SUCCES!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nicodata nu vom putea scapa de asa ceva... prea balcanici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Balcanici?! e un punct de perceptie. nu am cum a va contra si zice

      Ștergere
  16. Ipocrizia aci, pe la noi este deja 'politica de stat"; nu doar tema de reflectie! In stanga, in dreapta... toti asa sunt. Din nefericire; pe zi ce trece ne scufundam in mocirla asta, a ipocriziei

    RăspundețiȘtergere
  17. De ce oare sa ne mai mire asa ceva? Oamenii aleg intotdeauna calea cea mai usoara, pt indeplinirea propriilor lor interese. Deci si prin urmare, nu numai "grecii fac comert" la mare!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ipocrizi, in acceptiunea mea este sinonima cu smecheria, iar smecheria, pt cine inca nu a aflat inseamna ..."de 2 ori prost si 1 data fraier! Dar sti cum se mai zice: "nu te poti kk pe gusturile omului(de rand)!"

    RăspundețiȘtergere
  19. Mie unul..sincer imi pare o analiza, cum se mai scrie/zice ..."la firul ierbii", insa facuta iarna, cand omatu-i mare! Felicitari

    RăspundețiȘtergere