Legenda (zice):
SÂRB- Jurnalistul Mile Cărpenișan a încetat din viață la doar 34 de ani, după ce fusese mai multe zile în comă. El era internat de câteva zile la Spitalul Județean Timișoara, după ce suferise un blocaj renal și un șoc septic, declanșat de un furuncul.
„Тамо далеко” - un cântec vechi, un cântec trist, un "cântec de departe, de tare departe … acolo departe, unde azi, sufletul meu va rătăci, căutând, un colţişor din seninul copilăriei".
Când aviația N.A.T.O. a bombardat Belgradul, sârbii cântau „Тамо далеко” (Tamo daleko - Acolo departe). Când Novak Đoković a fost expulzat din Australia, sârbii l-au așteptat la Belgrad, cântând „Тамо далеко”. În campania electorală a lui Aleksandar Vučić, susținătorii săi cântau același cântec. Sârbii din Kosovo cântă în aceste zile „Тамо далеко”.
De ce acest cântec? Ce semnifică el pentru sârbi? „Tamo daleko” este un cântec popular sârbesc cu o istorie fascinantă. Există mai multe variante ale cântecului, toate terminându-se cu versul „Živela Srbija” (Trăiască Serbia!). Au fost înregistrate mai multe variante moderne ale cântecului, cele mai cunoscute fiind ale lui Goran Bregović și André Rieu.
Pentru a înțelege cântecul trebuie să apelăm la câteva elemente din istoria Serbiei:
Regatul Serbiei a fost în război împotriva Austro-Ungariei și a altor Puteri Centrale din 28 iulie 1914, (când guvernul austro-ungar i-a declarat război), până la capitularea Austro-Ungariei la 3 noiembrie 1918.
În primul an de război, (august - decembrie 1914), armata Serbiei, deși în inferioritate numerică, cu armament deficitar, muniție insuficientă și artilerie limitată în număr de piese, a câștigat bătăliile de la Cer (Țer) (16 august 20 august), Sabac (21-24 august), Drina (septembrie 1914), Belgrad (3-15 decembrie), reușind să respingă trei ofensive ale inamicilor și să-i alunge din țară. Au urmat 8 luni de acalmie penru ca apoi Serbia să se confrunte cu Tripla invazie. În septembrie 1915, 800.000 de soldați austrieci, unguri, germani și bulgari, conduși de feldmareșalul Anton Ludwig August von Mackensen, au atacat dezlănțuit armata sârbă, care avea 200.000 de soldați. După ce a rezistat eroic timp de patru luni, producând pierderi enorme atacatorilor, armata sârbă a fost copleșită. În iarna anului 1916, aproximativ 120.000 de soldați sârbi s-au retras, împreună cu populația civilă, prin munții înzăpeziți din Muntenegru și Albania (sub asaltul forțelor superioare ale Puterilor Centrale) până la coasta Mării Adriatice. Din cauza frigului și a foametei, în timpul acestei călătorii numită Golgota Albaneză, 72.000 de oameni au murit. Rămășițele armatei sârbe au fost evacuate în insula Corfu de către Franța și Marea Britanie. Aliații nu au avut timp să se pregătească să primească soldații sârbi. Corfu nu avea mâncare, îmbrăcăminte, lemn de foc și corturi. Soldații epuizați au stat în ploaie zile în șir. Oamenii au început să se îmbolnăvească și să moară în masă. Bolnavii erau duși pe insula Vido, iar morții erau aruncați direct în apă. În unele zile, mureau 300 de oameni pe zi. În total, aproximativ 5.000 de soldați sârbi sunt în apele din jurul insulei Vido. Sârbii numesc aceste locuri „Mormântul Albastru”.
După refacere, armata sârbă a fost transferată pe frontul de la Salonic, unde, în septembrie 1918, forțele sârbe împreună cu alte forțe aliate au spart frontul și Bulgaria a fost forțată să se predea. Armata sârbă a fost de neoprit și la 1 noiembrie 1918, Belgradul a fost eliberat.
Serbia a plătit un preț disproporționat de mare pentru marea sa victorie din Primul Război Mondial: în timpul războiului, a pierdut între 1.100.000 și 1.300.000 de locuitori, ceea ce reprezenta aproape o treime din populația totală și aproximativ 60% din populația masculină.
„Тамо далеко” a fost compus pe insula grecească Corfu, în 1916.
Tema cântecului este următoarea: Un soldat își cântă durerea și speranța pe insula grecească Corfu, unde a ajuns după retragerea trupelor sârbe prin Albania de Nord. Cântă despre satul său ruinat, despre biserica în care s-a căsătorit și despre greaua retragere în care și-a pierdut mulți dintre tovarăși. Textul în sine exprimă dorul unui soldat pentru patria sa. Dar conține și cuvintele „Živela Srbija!”, care sunt considerate strigătul de luptă sârbesc al tuturor timpurilor.
„Acolo, acolo departe de mare/ Acolo e satul meu, acolo e Serbia./ Acolo. departe, unde înflorește galben lămâia/ Nu a existat decât o singură cale pentru armatele sârbe./ Acolo, departe, unde crinii mici au floare albă/ Acolo, tatăl și fiul, împreună, și-au dat viețile lor,/ Acolo unde în tăcere călătorii trec Moravia/ Acolo au rămas icoana mea, familia mea sfântă./ Acolo unde Timocul salută orașul lui Veljko/ Acolo Biserica în care m-am căsătorit în tinerețe a fost arsă./ Fără patrie, am stat în Corfu/ Dar cu mândrie am strigat: «Trăiască Serbia»!
Mile Cărpenișan s-a născut la 23 august 1975, Timișoara, România; a fost un mare şi excentric jurnalist român, dar și corespondent de război pentru Antene. Reportajele lui despre războiul din Jugoslavia erau foarte mult receptate și vizionate de abonații tv.
Mile Cărpenișan a devenit cunoscut ca jurnalist de război, grație corespondențelor sale din Iugoslavia, Irak și din zonele afectate de tsunami-ul asiatic. El a fost timp de mai bine de 10 ani corespondent special al posturilor de televiziune Antena 1 și Antena 3, până în 2008, când a ales să lucreze ca freelancer.
Mile Cărpenișan și-a dedicat ultimele săptămâni din viață unei campanii umanitare prin care încerca să salveze viața unui tânăr de 29 de ani, bolnav de leucemie. Cu doar o lună în urmă, jurnalistul își scosese la licitație casca militară pe care o folosise în Irak, intenționând să doneze banii obținuți la licitație tânărului bolnav de leucemie. Mile Cărpinișan scria pe blogul personal:
„Am trait o viata plina, am calatorit pe fiecare cale a mea, dar mai mult, mai mult decat atat am facut-o in felul meu. Regrete am cateva, dar apoi… sunt prea putine pe care sa le mentionez. Am facut ceea ce trebuie sa fac si uite asa am trecut prin toate fara exceptie. Mi-am programat fiecare deplasare si fiecare pas pe care l-am facut pe drumuri laturalnice. Ah…si, mai mult… mai mult decat atat am facut-o in felul meu”.
Îţi dedic acest cântec, pentru seara aceea din Belgrad, când alături de Sandi, cameraman ul tău... îmi explicai cum stă treaba cu sufletele sîrbilor tăi; acest cântec " Tamo далеко " , e pentru "fiecare sîrb si fiecare suflet prieten, şi se plânge pe acest cântec, care o lacrimă a lor, din păcate … o lacrimă de dor …. acolo, departe, e Kosovo, inima lor …"
LA MULŢI ANI... "OMULE"... de zăpadă...LA MULŢI ANI... SÂRBULE!
IMPRESIONANT !
RăspundețiȘtergereFrumos remember ...RIP!
RăspundețiȘtergereFrumoasa aducere aminte... ce mai om, ce mai coleg! Dumnezeu sa-l aibe in paza Sa.
RăspundețiȘtergereUn remember care rascoleste si pune in antiteza pe romanul Mile cu sarbul Mile! Evident, toti constionalii nostri vibreaza la traditiile si emotiile proprii fibrei lor, filonului lor etnic national! Dar Mile a fost mai roman decat sarb, asa cum multi conationali de-ai nostri sunt intai romani si apoi ceea ce le aduce incarcatura etnica! Felicitari pentru articol!
RăspundețiȘtergereMultumesc; asa si este...
ȘtergerePrintre putinii care-ti aduci aminte, de acest lucru... Dumnezeu sa-l aibe in Lumina Lui!
RăspundețiȘtergereAmintiri, istorii, cântece, dar mai ales oameni care au oferit lecții de neuitat, prin amprenta de lumină pe care au lăsat-o în urma lor! Frumoasă scriere, impresionant articol! Bravo!!!
RăspundețiȘtergereCe om puternic...ce caracter dumnezeiesc... RIP
RăspundețiȘtergereOoooo....da..... o tempora !!! 👍🙏😇👌👀
RăspundețiȘtergere🙏👍😭
RăspundețiȘtergereazi, cand toti doreau a vb despre istorie si comunism eu va propun a citi o altfel de istorie... Un pios omagiu lui Mile... sa incercam a nu-l uita! Va multumesc
RăspundețiȘtergereCarpenisan inainte de toate a insemnat IERTARE neconditionata... RIP
RăspundețiȘtergereMILE si poetul Adam Puslojić au fost cele 2 borne care au marcat copilaria si tineretea mea... multumesc, ca si banatean...ca nu l-ati uitat!
RăspundețiȘtergereFrumos omagiu... RIP
RăspundețiȘtergereasa sper multunesc
ȘtergereNEMURIREA e intotdeauna scrisa in noi, insa depinde doar de noi a scoate la iveala...MILE s-a priceput. Dumnezeu sa-l tina in Dreapta Sa!
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereMulte cuvinte nu ar putea fi de adaugat... Dumnezeu sa-l tina in lumina. O lumina lina!
RăspundețiȘtergereAMIN
ȘtergereTacerea zeilor... e precum tacerea mieilor... RIP, Mile!
RăspundețiȘtergereBun comentariul acesta ultim despre Tacerea Zeilor... Mile si cand tacea era mult mai de "asteptat"... caci venea ca un ploaie de vara ... in rest...omul de zapada din el, i-a bucurat pe toti, pana la propria lui topire...
RăspundețiȘtergereDeja ne este DOR de el... cu toate acestea parca nici nu a plecat dintre noi, ci doar s-a refugiat acolo, la ai lui, in Muntenegro, ori in Serbia...
RăspundețiȘtergerePe Mile nu puteai zice nicio data ca-l cunosti, cu adevarat... El era imprevizibil... Cred ca, in adancul sufletului sau era perfect constient de acaeasta zicala: ”FĂRĂ ISPITE, SUFLETELE CURATE NU SUNT CUNOSCUTE...”
RăspundețiȘtergereFrumos gest, frumoase slove....Ita si de ce afirm acestea: "Cel mai important act filantropic este de a-i vorbi de bine pe semenii noștri."
RăspundețiȘtergereMaica Gavrilia Papaiannis
"Sarbul" era precum o carte buna, una crestineasca... iata si continuarea: "O carte bună, creştinească, este un înger al lui Dumnezeu, căci te învaţă să-L cunoşti şi să-L iubeşti, să descoperi frumuseţea vieţii în Hristos, să iubeşti pe oameni, să te fereşti de păcat şi să te îngrijeşti de mântuirea sufletului."
RăspundețiȘtergere(Părintele Nicodim Măndiță)
Încep rândurile de azi, cu o povață, mai mult sfat... ”HRISTOS ÎN INIMILE NOASTRE...”. Apoi, aruncați, dar nu ca și cum ați arunca o ”hârtie, la gunoi...” o privire foarte atentă la cuvintele Sfântului Iosif Isihastul... "Fara ispite cuvintele frumoase nu sunt cunoscute, virtuteatea nu se arata, iar rabdarea nu se distinge"... Dumnezeu sa-l odihneasca... pe noi cei ramasi... SA NE IERTE!
RăspundețiȘtergereFrumoasa aducere aminte, cel mai rar este sa pretuim aparoapele atunci cand este in viata, nu dupa... dar randurile acestea m-au facut a ma gandi si mai atent, cu mai multa luare aminte la cuvintele parintelui Ieronim din Eghina:"Vrei să iubești oamenii? Iubește-l pe Hristos și vei vedea cât îi vei iubi pe oameni, chiar dacă nu vrei. Dragostea care vine din dragostea lui Hristos este dragoste puternică și veritabilă. Iubește-l pe Hristos!"... Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca...
RăspundețiȘtergereMile mi -a spus o data, ca si tie, ca si altora, de buna seama, niste cuvinte... care mi-au ramas in suflet... In periplele sale, de buna seama cred ... el a ajuns in Maramures... si mi-a destainuit niste cuvinte de suflet pe care acelasi om , a lui Dumnezeu... mi le-a repetat mai apoi, cand Mile nu mai era... Sunau asa: "Când un om reușește să iubească, în adevăratul înțeles al cuvântului, se îndumnezeiește, devine asemenea cu Dumnezeu.". Deci.... el este acolo...deja FERICIT!
RăspundețiȘtergereMile era o enciclopedie de astfel de citate..si nu numai.
ȘtergereImpecabila evocare a unui inimos și curajos jurnalist ! Tragedia sârbilor și romanilor trădați de bezmeticii rusi . Hristos în mijlocul nostru !
RăspundețiȘtergereVa MULTUMESC pentru aprecieri... dar el a fost TRADAT de ai lui, in primul rand. Hristos este si va fi....in mijlocul nostru!
ȘtergereUn strasnic barbat, un mare suflet... un ziarist impecabil, frumoasa aducere aminte!
RăspundețiȘtergereCred ca viata asta e facuta din suisuri, din coborasuri...din agonie si din extaz .Pe toate l-a gustat Mile... Multumesc ca nu l-ati uitat.
RăspundețiȘtergereFrumos articol...salutari din Gradina Domnului, de la Cervenia... te astept pe aici...
RăspundețiȘtergereinteresant, pios, delicat. Felicitari
RăspundețiȘtergereFrumos...
RăspundețiȘtergereFrumoasa aducere aminte...RIP!
RăspundețiȘtergereEXCELENT...la EXCELENTA!!!
RăspundețiȘtergereOare, te intreb ...dar ma si intreb; cum s-or traduce aceste versuri, in sarba: "Si pentru ca toatea acestea trebuiau sa poarte un nume...atunci le-am zis Mile"Sarbul"?!
RăspundețiȘtergereL-am cunoscut...Rest in Peace...
RăspundețiȘtergereSau in limba lui Adam... prietenul lui Nichita: "Останите у миру, останите у Светлости...Сарбуле"
RăspundețiȘtergereDa. Chiar bun👍👌😇🙏
RăspundețiȘtergereUn om si un coleg Exceptional!
RăspundețiȘtergereCe om...ce caracter...RIP!
RăspundețiȘtergereUn om ca el, mai rar...RIP!!!!
RăspundețiȘtergereinteresant subiect, bine delimitat si sustinut
RăspundețiȘtergere