sâmbătă, 8 august 2020

POVESTA MEA, DE SAMBATA: POVESTEA PEPENELUI

3 august: Ziua Pepenelui VerdeMai dragilor, ma jur ca pana azi... ma rog, pana in saptamana care taman "si-a depus" oualele, nu stiam ca avem o zi speciala dedicata PEPENELUI. Iata de ce, cred ca este momentul a va spune cat mai succint aceasta poveste. Pe 3 august sarbatorim ziua unui fruct gustos, delicios, de care se bucură toată lumea, și care ne furnizează  o mulțime de beneficii nutriționale: pepenele verde! Originar din sudul Africii, se pare că a fost cultivat încă din Egiptul antic. În diverse regiuni ale României este numit și harbuz, lubeniță, lebeniță, ori curcubete.
Daca inca nu ati aflat,  numele de pepene derivă din latinescul "pepō, peponem", prin rădăcina din latina vulgară "pepinem". Termenul latinesc își are originea în cuvântul din limba greacă antică πέπων (pépōn).
Spre exemplu, in deșertul Kalahari,  este cunoscut sub numele de "tsamma", este una din principalele surse de apă în timpul sezonului cald, uscat. Pe vremuri, oamenii traversau acest deșert numai când avea la dispoziție o recoltă bogată de tsamma!   
Pepenele verde (cu numele științific de Citrullus lanatus) ne ajută să ne menținem corpul hidratat, având în vedere că are un conținut de apă de circa 92%. Combinația sa de apă și fibre ne oferă un mare volum de hrană, ne dă senzația de sațietate, cu un conținut foarte mic de calorii.  
Totodată, ne furnizează 3% din RDI (Recommended Daily Intake / rația alimentară zilnică recomandată) în ceea ce privește vitaminele B6, B5 și B1, 5% RDI pentru potasiu, 18% RDI pentru vitamina A, și 21% RDI pentru vitamina C. S-a dovedit, de asemeni, că pepenele verde este benefic pentru piele și păr, datorită vitaminelor A și C pe care le înglobează. Vitamina C sprijină crearea colagenului, o proteină ce ne menține părul puternic și pielea suplă. Vitamina Are un rol major în sănătatea pielii, fiindcă ajută la repararea și crearea celulelor acesteia. Pepenele verde este bun și pentru digestie, pentru una sănătoasă, grație aportului său mare de apă și a fibrelor sale. Studiile științifice au demonstrat că antioxidanții din acesta - carotenoida și licopenul - pot reduce riscurile unor tipuri de cancer.

Iar, in rest..."POFTA BUNA"!P.S.: Sa nu uit, cititi-mi si povestea mea de duminica, fiindca, nu-i asa, nici nu stiti, ce pierdeti!

Un comentariu: