duminică, 5 iulie 2020

Dureroasa poveste a copiilor orfani de război...nord-coreeni

Această poveste, mai puțin știută, îmi dădea târcoale, încă de luna trecută!Din varii motive, hai să le numim redacționale... am tot amânat!
5.000 de copii nord-coreeni, care au rămas orfani în urma războiului dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, între 1950 și 1953, au fost duși în mai multe țări din blocul ex-sovietic, printre care și România, pentru a trece peste traumele suferite. Povestea lor este spusă în documentarul Copiii lui Kim Il Sung, realizat de regizorul Kim Deog Young, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la debutul conflictului.
Războiul dintre cele două Corei a costat aproximativ un milion de vieți și se estimează că 100.000 de copii au rămas orfani. 5.000 dintre orfanii din Coreea de Nord au fost duși, în cadrul unui program de reconstrucție a țării coordonat de Uniunea Sovietcă, să trăiască și să învețe în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia și Republica Democrată Germană, site-ului The Diplomat
Copiii au învățat la școlile din aceste țări și șu-au făcut prieteni. Ei au avut atât profesori din Coreea de Nord, care să-i învețe limba și cultura, cât și profesori din țările gazdă. 
Apoi, brusc, au plecat înapoi, fără niciun avertisment.
„Nu ne-a spus nimeni nimic. Pur și simplu nu au mai venit la școală”, își amintește Halina Dobek, o poloneză de 87 de ani.
Aceste episod dureros al războiului este aproape uitat, scrie The Diplomat, iar documentarul lui Kim Deog Young vine să aducă povestea în actualitate.
Imaginile arată bulgari care îi întâmpină cu flori pe micuții din Coreea de Nord, în 1952. Copiii s-au împrietenit repede.
„Jucam fotbal și volei pe deal. Eram ca frații”, spune Veselin Kolev, un alt elev bulgar care a trăit acele vremuri.
Au fost și momente tragice, când orfanii nord-coreeni erau bântuiți de amintirea bombardamentelor și a avioanelor inamice care treceau peste casele lor, iar ei se ascundeau sub masă. Filmul conține și imagini de arhivă din România, care îi arată pe micuții nord-coreeni salutând drapelul țării lor, cu imaginea lui Kim Il Sung (fondatorul țării, bunicul actualului președinte nord-coreean Kim Jong Un) pe fundal, în timp ce mărșăluiau în pas militar în curtea școlii. Orfanii cântau Cântecul generalului Kim Il Sung atât de des, încât unii dintre colegii lor de clasă își amintesc și azi versurile. 

Concluzii, ca și morală: Pentru aceia dintre noi care au uitat, Ceaușescu luase ”în brațe” modelul nord coreean. Iar prin anii 70, marele conducător KIM trimitea în țară oameni, de încredere, pentru a vedea dacă producția de grâu, de pe valea Jijiei se făcuse! Pentru că, marele KIM prefera pâinea din grâul românesc...

3 comentarii:

  1. frumoasa poveste... dar trista! Ceausescu era un mare fan al acestui model.deci, unde ajungeam?

    RăspundețiȘtergere
  2. Săracii de ei... așa am fi ajuns și noi fără revoluție. În mod sigur ne-ar fi condus tovarășu'nicu... noi alături de militari și majoritatea cretinilor chiar și din anturajul lui am fi murit de foame iar ei ar fi mâncat, băut, îmbrăcat, parfumat și ar fi cumpărat pentru ei, mașini occidentale. Ăsta-i adevărul... să nu mai spun de departamentul pentru plăceri că în coreea de nord, pentru tovarășul nicu, ce în mod sigur "a dat ordin să se tragă focuri de avertisment la picioare și i s-au raportat deja 3 morți"... sau să nu vorbim că a luat ostatici copii că să poată fugi la conturile din Elveția.

    RăspundețiȘtergere