sâmbătă, 27 iunie 2020

ZEFLEMEAUA LA ROMANI... ASA, DE WEEKEND

E DEJA SAMBATA... SIAM CHEF DE A VORBI DE ZEFLEMEAUA, LA ROMANI. DAR, SA O LUAM CU INCEPUTUL....
Iată că, după o perioadă de pauză forțată… viața își reintră treptat, treptat pe un făgaș.

Sper că ați observat: deja există o nerăbdare a deschiderilor. Atât la nivel macro, cât și la cel micro. În care unii, a se vedea în special politicienii, ”morți” fiind după goana de imagine electorală, nu știu care mai de care, cum să se suprapună unii peste alții și să promită, cum se spune în popor ”marea cu sarea”.
A, dacă vreți două exemple concrete este de ajuns a ne gândi la măsura doamnei primar Firea de a redeschide teatrele bucureștene, deși actorul din fruntea Culturii Românești, Bogdan Gheorghiu, nu agreează măsura edilulului ! Dar, pentru o imagine bună, în ochii alegătorului, oare ce nu fac ei, politicienii noștrii?! Al doilea exemplu vine de la un post tv particular, în care o emisiune cu oareșce priză la public și-a întrerupt filmările pentru că, o mare parte dintre ei s-au contaminat cu acest ”Guvid ” 19.
Nevrând a mă pronunța de-a valma și ușor intempestiv, eu cred că această ”nerăbdare” a redeschiderilor ține mai mult de latura zeflemistică ce mustea de atâta amar de vreme, la nivelul marii mase. Nu vă mirați… iată de ce afirm asta: propun jupânilor cititori – fără inutile comentarii – o puțin cunoscută poezie atribuită lui Camil Petrescu. Scrisă, probabil, prin anii ’50, poezia ne face să înțelegem că românii, de multișor și pînă astăzi, nu s-au schimbat prea mult! Zeflemeaua ne-a fost și ne este a doua natură (dacă nu chiar prima, cea definitorie și poate că și… salutară!). Chiar la începutul acesteia se spune, mare atenție mare… ” „Românii e deştepţi!“.Ei, dar parcă… parcă  auzim, tot mai des, un astfel de limbaj… Ca apoi, poezia să continue:
”Cînd va veni sfîrşitul lumii/ Românii nu vor fi atenţi/ Isus a spus: „Talita kumi“/ Dar nu pentru inconştienţi.
Iar Ziua Domnului, ca hoţul/ În miez de noapte va sosi/ Femeia va dormi, iar soţul/ Reviste porno va citi.
Avem o scuză de faţadă:/ „Lasă, că merge şi aşa!”/ Trădăm la primul colţ de stradă/ Şi-apoi încălecăm pe-o şa.
Senzaţia e de plutire/ De infinit paraşutism/ Noi am făcut mişto subţire/ Şi de marxism, şi de fascism.
Ce Decebal şi Burebista?/ Ce patriotul cărturar?/ Trăiască Miţa Biciclista/ Şi berea rece la pahar!
Mitică veşnic să trăiască/ Şi noi pe lîngă el, noroc!/ Filozofia chelnărească/ E tot pe loc, pe loc, pe loc!”.
Dar, finalul poeziei domnului Petrescu pare decupat, di realitatea imediată...
”Şi doar la reluări de faze/ Parcă ne mai trezim puţin/ N-avem profil de kamikaze/ Tiparul nostru-i byzantin.
Apocalipsa furtunoasă/ Îi sperie pe pămînteni…/ Pe noi nu ne-o găsi acasă – / Vom fi la meci, sau… la pomeni.
Aceasta, poate, ne e soarta/ S-o tragem şi pe asta-n piepţi/ N-aveţi decît să-nchideţi poarta/ Dacă tot face ea pe moarta…
Hai, că românii e deştepţi!”.


 Stiti cum se mai spune... ”Nu trageți in sol... iertati forma, dar retineti continutul....”. LA MAI MARE!

8 comentarii:

  1. Să vedem cu valu' doi, se întoarce și marin din vamă cu covrigu' la subraț... nu-i de glumă-i adevăr. Să relaxăm? Să intrăm în normalitate? Și așa-i prea mult în stare de alertă... că vin de la muzeu! Hâc! De la terasa "La muzeu" sau pe lângă muzeu... ce mai contează când liderii ciumei roșii vor să distrugă, relaxand tot, jum-jum ciolanu, zis și omu cu leșinuu', crezându-se în sinea lui... vrăjitorul de lângă oz.

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S: Dacă ar fi după mine, ca să nu se aglomereze spitalele și să ferim țara și oamenii de O catastrofă umană fără precedent, aș fi băgat urgent încă o stare de urgență, dacă aș fi președinte sau prim-ministru... împreună cu cuvântul de ordine: De orice criză economică scăpăm... dar atunci când pierdem pe cineva drag, acela nu-l mai putem recupera.

    RăspundețiȘtergere
  3. amuzant... la obiect, dar si la subiect.

    RăspundețiȘtergere
  4. de cand nu mai este... nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  5. cu asta o sa si ramanem, noi romanii: cu ZEFLEMEAUA!!!!

    RăspundețiȘtergere