sâmbătă, 27 aprilie 2024

Poveste ante... electorală:”Birjar, hai la vot... la Mandravela”

Am decis a pune povestea asta, cu oareșce timp înainte de aceste ”MIROSITOARE” alegeri. Unele care (ne) BAT, pe la uși, pe la ferești... Iar asta, ca să vedeți cît de mult, sau de puțin s-a schimbat Bucureștiul... față de alte perioade... iar aici intrând și transportul urban...  
    Prin septembrie 2020, tot aci, E.U. postam un material numit: ”POVESTE DE ZIUA MEA... HAI LA MANDRAVELA"! 
 
Și-n care făceam mici, dar ”cărnoase” trimiteri la o mică parte din Bucureștiul acela... Azi revin, chiar acuma în PRAG de alegeri... unele COMUNE, dar în fond atât de PERSONALE... tocmai la acele locuri, plus alte mici amănunte... 
  • Știți cine a fost Costică Alexandrescu?

În București a existat cândva Mandravela, cârciuma din „mahalaua blestemată” de la capătul orașului. Se afla la răscrucea a trei drumuri: unul ducea la închisoare - pușcăria Văcărești, altul la cimitirul Bellu și al treilea ducea la spitalul de nebuni. Pentru un reper din prezent, Mandravela era pe locul unde, chiar azi se ridică Piața Sudului.



Omul din spatele cârciumii unde paharele n-aveau fund, iar scaunele zburau des, era supranumit „Bancherul de Berceni”, latifundiar important în Bucureștiul interbelic și cel care a dat numele Mandravelei. Numele lui era Costică Alexandrescu, un afacerist "veros", unul  care a fentat statul . Si  a murit înainte să fie prins.
    Costică Alexandrescu și fratele său, Vasile, au numit cârciuma „Mandravela”, un arhaism care înseamnă „minciună”, dar adevărul este că a devenit una dintre cele mai populare bodegi din Capitală. Aici mâncau și beau laolaltă pușcăriași eliberați de la Văcărești, tâlhari vestiți și bucureșteni obișnuiți.



Apoi, iată ce mai aflam despre transportul urban, din Bucurestiul interbelic:

N. St. Stănescu (fost magistrat) - "Ghidul oficial al Bucureştilor", scos sub egida Prefecturiei Poliţiei Capitalei. Tiparul: Carol Göbl şi Succesorii, Str. Paris (Doamnei) nr. 20

Trasee tramvaie cu cai... 

 

Trasee tramvaie electrice ale S.T.B. 


  • EPILOG... ”moralizator”
 ”Cu cât ești mai prost, mai imoral, mai lingușitor, mai grobian, mai ticălos, mai curvă și obligatoriu corupt, ai șanse să devii politician de top” - (Rareș Bogdan, 2018)

74 de comentarii:

  1. CHIAR FOARTE BUN... IN STIL PAMFLETAR. TE FELICIT

    RăspundețiȘtergere
  2. Da..da... si cate nu ar fi de scris/spus. In fapt, de completat....

    RăspundețiȘtergere
  3. tare fratica... ma pune pi ganduri scrierea matale. Oare merita a-mi consuma votul?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e rea deloc, povestirea de azi

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare mon cher.si inca real.Totul, din pacate

    RăspundețiȘtergere
  6. Misto articol exact ca o parabola a ceea ce urmeaza a fi... binevenit. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, chiar excelent ales articolul. De "sezon"... Poate ca nu ar fi rau a comenta si dvs aceasta stire... aparuta de curand in presa noastra, damboviteana: "Candidatul PSD la funcţia de primar al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri seară, la Digi24, că „ar fi o normalitate” retragerea din cursa electorală a lui Cristian Popescu Piedone. „Să facă ce a spus la început, așa a afirmat: 'dacă Gabi candidează, eu nu candidez'”, mai spune Firea. ""

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant articolul și dacă ne gândim bine se pare că la noi este o regulă de a se perpetua asemenea specimene în viața de zi cu zi și în politică d-zeule mare mai abitir decât oriunde greu de spus în cuvinte ce pot spune că poate cu ajutor divin generațiile care ne succed să reușească să scape de astfel de oameni și mizerii altfel nu le pot denumi, baftă pt viitor.

      Ștergere
  8. Bun semnal... cu umor si "omor" jurnalistic! Te felicit...

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest articol atinge multe probleme sensibile. Este complex, înțeles de cei ce sunt capabili să-l înțeleagă, dar nedorit de cei ce creează aceste probleme, sau nu vor să se gândească la ele! Din păcate, mare adevăr în spusele marelui nostru Caragiale!

    RăspundețiȘtergere
  10. Umor fin... si comparatii actualizate, iata parghiile prin care "redefinesti'" prezentul. Unul cenusiu... Cata dreptate, cat adevar!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acid, corect si fain finalul ales... dar, nota bene, lista aia...cu ziaristi deveniti politicieni e mult mai lunga! Crede-ma...

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, dar sa sti ca , macar uneori mult mai buna ... mai de ales... este TACEREA. dE ACEEA SI POLITICIENII ...astia ar trebui sa stie cand sa taca!

    RăspundețiȘtergere
  13. dar ce pretenti sa mai avem, spre exemplu la astea, la alegerile pe Bucuresti... cand unul e matematician, dar e din Sighisoara... si e "capodopera" lui Udrea . Iar al doilea, Piedone e din Bucale... insa, presa zice ca: "Piedone a terminat clasa a IX-a în 1980, la liceul „George Coşbuc” din Bucureşti, cu media generală 5,42. În clasa a X-a, a obținut media generală 5,33, după care a făcut o pauză de 13 ani. În 1996, el a terminat clasa a XI-a la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu media generală 5,22.

    De cealaltă parte, clasa a XII-a a terminat-o la Grup Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti”, în anul următor, 1997, cu media generală 5,26. Ajunge şi în clasa a XIII-a, special concepută pentru cei de la fără frecvenţă, pe care a absolvit-o, tot la „Dimitrie Gusti”, cu media generală 5,70.

    În ceea ce privește Bacalaureatul, el a obținut următoarele note: 5,12, la Limba şi literatura română (scris), 6 la proba orală, iar 5 la Matematică."

    RăspundețiȘtergere
  14. misto povestea de azi; pentru creiere fine... in egala masura si pentru "ghiertoi". Insa, daca tot nu a mers cu "struto camila" neo marxisista... a comasatilor... acu au inventat fiecare bordei cate un obicei... adica PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja! Aceeasi mizerie, dar sub presuri diferite!!! Cui foloseste cu adevarat?! Doar intreb si ma ... mir!

    RăspundețiȘtergere
  15. 'Bunaciune' de articol, gen Catavencu, pana in 2004. Dar uite si un alt exemplu de "grobianism" mascat... "Sebastian Burduja a venit pe motocicletă să-și depună candidatura la Primăria Capitalei"... Adica, daca nu ati inteles, inca si corect: Sebastian Burduja și-a depus sâmbătă candidatura pentru postul de primar al Bucureștiului din partea PNL. El a venit la sediul biroului electoral pe motocicletă, și a fost așteptat de Nicolae Ciucă, președintele PNL.

    „Este o cursă în patru și asta înseamnă frumusețea democrației. Am un plan pentru București”, a spus Burduja după ce și-a depus candidatura.

    În urmă cu ceva timp. El a acordat un interviu revistei motoADN, în care povestește că s-a urcat prima dată pe motocicletă la 16 ani pentru a putea ajunge mai ușor la liceu, fiindcă era nevoit să schimbe două autobuze

    RăspundețiȘtergere
  16. offffffff, binevenita postarea ta. Lung prilej de barfe...si de susanele... iata doar un prim exemplu... din presa... nu de la altii: "Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să câștige alegerile de la 9 iunie, scrie Ziare.com.

    ”Candidatul Parizer Usturoi – doar un aperitiv”, este titlul postării de pe Facebook cu care CTP l-a desființat pe Piedone.

    ”Piedone își prezintă, la sediul partidului PUPUSIL, „Contractul cu bucureștenii”. Începe prin a spune „Eu n-am program, eu am un contract. Cu bucureștenii”. Iar peste 1 minut, „Vă prezint acum programul meu”, a început jurnalistul.

    ”Continuă apoi cu o rafală de agramatisme, fraze fracturate, începute și suspendate, informează asistența că continuă să mănânce parizer, dar și usturoi, alte aberații și o poveste ridicolă: „Eu am fost dintotdeauna miner de diamante pentru dumneavoastră, dar n-am știut niciodată să le șlefuiesc”.

    Cheamă apoi pe scenă un june cu coc care să se ocupe cu șlefuitul. Dă citire, silabisind îndârjit, punctului 1, dintre cele 12 ale programului?, contractului?, din care se înțelege că va da zeci de milioane de euro cetățenilor.

    E prea mult chiar și pentru postul lui Dan Voiculescu, singurul care transmitea promisiunea de crăpelniță perpetuă către bucureșteni a candidatului Parizer Usturoi; drept care i se taie scurt macaroana și se trece la alte subiecte."

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca tot ai scris de carciuma aceea, brusc m-am gandit la gratare. de aceea iti propun cele mai bune locuri pentru gratare! Vrei? daca DA... iata pe scurt o "radiografie" a acestora:

    Zonele de grătar sunt căutate de mulţi români în jurul zilei de 1 Mai, Ziua Muncii.

    Grătarul de 1 Mai este o tradiție specială, asa ca...

    Tradiția grătarului și mititeilor de 1 Mai este una pe care românii o respectă an de an.

    În această zi, oamenii aleg să se relaxeze în natură, la un grătar. Legea spune că organizarea grătarelor în aer liber este permisă doar în zone desemnate special și echipate cu utilitățile necesare.

    De exemplu, în pădurea Cernica oamenii pot veni cu grătarul propriu,

    În zona București există mai multe locuri special amenajate pentru grătare sau picnicuri.

    În pădurea Cernica, lângă zona special amenajată pentru grătare, se afla şi un loc de joacă pentru copii. Micuţii se pot da cu tiroliana și pot face trasee în copaci. Printre locurile recomandate pentru grătarul de 1 Mai se află Pădurea Brănești, unde vin majoritatea bucureștenilor care vor să facă grătar la iarbă verde. Se ajunge rapid și este un loc liniștit, ideal pentru o ieșire de weekend, scrie antena3.ro.

    De asemenea, în Parcul Mogoșoaia bucureștenii din zona de nord pot ajunge foarte rapid la Parcul Mogoșoaia, unde pot face grătar, picnic sau activități pline de adrenalină.

    Zona de grătar se află chiar în parc, așa că nu ai prea mult de mers.

    Alte locuri special amenajate sunt Comana, Mihăilești, Cernica, Pădurea Brănești, Parcul Mogoșoaia și Parcul Chitila. Forza clasa muncitoare...

    RăspundețiȘtergere
  18. Wowww, citind randurile de fata, ma gandesc ca nimica nu s-a cam schimbat... ca si moravuri. Suntem aceiasi, usor mai spilcuiti...chipurile! Iata un exemplu, de ultim moment, cu un astfel de exemplar... Nume de politician: Clotilde Armand... si iata si restul: "Lecția anticorupție de la Clotilde Armand: încalci legea și îți majorezi salariul"... Macroane..."faraoane" oare mataluta...o-i sti ce fac ai tai, pe aci?!

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca tot am zarit ca aceste comentarii, ori opinii se termina cu doamna "frantuzoiaca", pe tema aceea e bine sa se stie, asa ca la dar, la nunti... deci sa se stie ca: "În 2022, Clotilde Armand a primit în plus, lunar, pe lângă salariul aproximativ 4.000 de lei, iar acum trebuie să dea explicații în fața magistraților. Armand a fost trimisă în judecată fiind acuzată de comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane după ce s-a numit manager de proiect, culmea un proiect care ar fi trebuit să prevină actele de corupție, și și-a majorat salariul cu aproximativ 30%."Adica, pentru cei care nu au inteles inca, cum sta treaba... "Concret, în anul 2022, Primăria Sectorului 1 primește o finanțate europeană proiectul ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, unde primărița Armand se desemenază, în luna februarie, manager de proiect, prin Dispoziția 715/18.02.2022. În luna martie, se semnează contractului de finanțare nr. 634 din 09.03.2022 cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proiectul urmând să fie implementat în lunile următoare împreună cu D.G.A (Direcția Generală Anticorupție) din cadrul MAI.

    Este practic primul moment în care Clotilde Armand încalcă legi, întrucât prin Legea 161/2003, art 87, aleșii locali nu pot avea ”alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, în condițiile în care funcția de manager de proiect este una remunerată.

    Așa a ajuns Clotilde Armand, ca timp de patru luni, în perioada mai-august 2022, Clotilde Armand să emită patru dispoziții prin care își majorează singură veniturile, ca manager de proiect. Astfel, potrivit procurorilor, Armand primește timp de patru 18.720 de lei în plus la salariu"... Deci, vorba cetateanului turmentat: "EU cu cine votez?!"

    RăspundețiȘtergere
  20. Uite domnule un exemplu de material util si necesar.Dar si educativ.in rest, toate bune!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Această "Poveste ante... electorală..." este binevenită pentru cei ce s-au săturat de imaginea și discuțiile celor ce se luptă, cu înverșunare, pentru câștigarea alegerilor, cum bine ai scris, "atât de PERSONALE". Oare mai există posibilitatea de a se putea indrepta ceva

    RăspundețiȘtergere
  22. Această "Poveste ante... electorală..." este binevenită pentru cei ce s-au săturat de imaginea și discuțiile celor ce se luptă, cu înverșunare, pentru câștigarea alegerilor, cum bine ai scris, "atât de PERSONALE ". Oare mai există posibilitatea de a se putea indrepta ceva în ce va urma, sau ne-a rămas doar întrebarea "Eu cu cine votez?", iar răspunsul rămâne în așteptare? Ce așteptăm, din păcate, chiar nu se prea întrevede la orizont! Excelent articol, măcar de ne-ar pune pe gânduri!

    RăspundețiȘtergere
  23. Această "Poveste ante.... electorală.." este una binevenită pentru toti cei care s-au săturat de imaginea și discuțiile inutile, ale celor ce se luptă, cu înverșunare, pentru câștigarea alegerilor. Asa cum bine ai scris ; "atât de PERSONALE". Oare mai există posibilitatea de a se putea indrepta ceva, în ce va urma, sau ne-a rămas doar întrebarea "Eu cu cine votez?", si răspunsul rămâne în așteptare? Ce așteptăm, din păcate, chiar nu se prea întrevede la orizont! Excelent articol, măcar de i-ar pune pe gânduri! Pe aia care ne "cersesc" voturile...implicit ATENTIA...

    RăspundețiȘtergere
  24. Ciudata dar binevenita aceasta poveste. Imi pare mai mult decat actuala, in fond eu o vad ca pe o parabola. Avem de toate... asa ca, trecutul parea ne ajunge din urma...

    RăspundețiȘtergere
  25. Frate ce avem noi aici?! Bun, bun asaaa... dar ia de aci, una noua si fierbinte. Ca deh, ce stie tot satul, nu stie barbatul... "Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui..". Deh, s-a schimbat joaca.Oare Piedone va juca rolul barbatului?!

    RăspundețiȘtergere
  26. Bun lait motiv, postarea asta. Taman ce-a zis Piedonas, de prin oras ca se va retrage in saptamana mare... naiba stie de ce, oare?! Insa uite acuma si alt pont, de la "Mandravela": cica Burduja ar zice ca... "Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie"...Cum o fi asta? Pai Nicusor, zis Mucusor... nu-i tot liberal, aripa Orban-ista?! Si, chiar crede ca lumea il mai si crede? Pai, chiar atat de naiv sa vrei sa fi... sa nu sti ce si cum cu Bancorexul, dar mai ales cu Posta Romana?! Sa "traduc"; banca=taticul...Posta=El... Deci, despre ce vorbim?!

    RăspundețiȘtergere
  27. Coane ai lovit-o... iaca de aci... una, de alegeri... Ciuca, seful de stat... minor, al liberalilor recunoaste ca, in fond Burduja nu este decat o varianta pentru: "cei care nu s-au decis încă". Si asta nu a zis-o asa, pe la vreo intersectie de drunuri, ci oficial... Acesta a zis despre Burduja cum ca... "e un segment de electorat nehotărât și poate să își prezinte programul pentru PMB ca un nou intrat în competiție."... Voi (chiar) ... credeti?!

    RăspundețiȘtergere
  28. Mda... ce avem noi , aici?! Una bucata postare, in care, autorul prezinta fragmente din "patria' noastra... Bun, deci cititorul este vrajit de text. Un text jucaus, dar care mie unul, cel putin... imi da groaznic de mult, de gandit!Si totul pot a rezuma la inrebarea: CE AM FOST...SI UNDE AM AJUNS?!Duminica frumoasa, de restul...

    RăspundețiȘtergere
  29. Superb material. Mi - a " luminat" ziua.

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu e tocmai rau, mayerialul acesta: la cat mai multe!!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Bun si corecta imortalizare.la cat mai multe recidive, de genul asta...

    RăspundețiȘtergere
  32. Bun articol, dar iata ceva de ultim moment, publicat intr-un tabloid bucurestean: "19 comentarii DistribuieDistribuie Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile pentru Primăria Capitalei, actualul edil, Nicușor Dan, ar obține 31%, candidata PSD, Gabriela Firea - 24%, iar Cristian Popescu Piedone, din partea PUSL – 20%, conform rezultatelor unui sondaj Avangarde realizat la comanda PSD, transmite News.ro."

    RăspundețiȘtergere
  33. iata cum arata conform unui sondaj, de ultim moment situatia.... "sunt urmați de candidatul liberal Sebastian Burduja, care ar obține 15% dintre voturi, și de cel al AUR, Mihai Enache, cu 7%. În același timp, 58% dintre cei chestionați sunt de părere că decizia Alianței PSD-PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu a fost una bună. 18% cred că hotărârea a fost una greșită, iar 24% nu ştiu sau nu răspund. Clasamentul arată diferit în privința votului pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Conform sondajului citat, PSD ar obține 31% dintre sufragii, Alianţa Dreapta Unită – 25%, PNL – 20%, PUSL – 10%, AUR – 9%, SOS România – 2% și REPER – 1%. Rezultatele aceleiași cercetări arată și că 42% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de modul în care arată lucrurile în Capitală. La polul opus, 36% dintre respondenți sunt nemulţumiți sau foarte nemulţumiţi de situația din București, iar 22% au o opinie neutră."

    RăspundețiȘtergere
  34. Potrivit rezultatelor unui sondaj, Alianţa PSD-PNL ar înregistra un scor de 50% în Capitală, urmată de Alianţa Dreapta Unită – 26%, AUR – 11%, PUSL – 9%, SOS România – 1%, REPER – 2%.

    RăspundețiȘtergere
  35. CONSIDER BINEVENITA POSTAREA. IATA CA DEJA ISI ARATA COLTISORII UNII LA ALTII....Rareș Bogdan: „Piedone s-a născut speranță și a murit talent”

    RăspundețiȘtergere
  36. Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, și-a depus duminică oficial candidatura la Biroul Electoral Central. Cu această ocazie, într-o declarație de presă alături de liderii PSD, ea a criticat modul în care a administrat orașul Nicușor Dan și a transmis că, dacă Cristian Popescu Piedone vrea să colaboreze cu ea și nu să o contracandideze, „are telefonul deschis”

    RăspundețiȘtergere
  37. iata si ceva nou... daca nu aflasei inca: Alianța PSD-PNL Sector 1: Suplimentăm fondurile pentru sistemul de educație din Sectorul 1

    RăspundețiȘtergere
  38. uite cum cred ca vine pe Bucuresti, intreaga chestie: alegerile locale din iunie 2024 se anunță din nou o luptă în doi, între Nicușor Dan și Gabriela Firea, arată datele ultimului sondaj Avangarde publicat ieri. Gabriela Firea are deja, chiar înainte de startul campaniei, un scor de 24%, fiind la doar câteva procente de Nicușor Dan (31%), în vreme ce candidatul PUSL, Constantin Popescu Piedone are doar 20% dintre preferințele de vot ale bucureștenilor și se află pe un trend descrescător.

    Prin decizia PSD de a merge pe listă separată pentru București, Gabriela Firea a intrat direct pe a doua poziție a preferințelor exprimate în sondajele de opinie. Fostul edil are o rată de conversie de 76% la suta din voturile electoratului social-democrat din București. Ținând cont de popularitatea de care se bucură aceasta, Firea ar urma să ajungă la 90% conversie din votanții PSD la începului campaniei electorale, adică aproximativ 34% dintre locuitorii Capitalei.

    RăspundețiȘtergere
  39. Vanghelie sa nu uitam de el! Iata de ce...simplu si la obiect.
    Fostul primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, își bate joc de Piedone: „Sunt sigur că peste patru ani o să candideze la Sectorul 2”. Vanghelie și-a depus, azi, candidatura la funcția de primar al Sectorului 5, unde îl are drept contracandidat pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu Piedone, actualmente deputat PSD.

    „Ne bucurăm că punem nişte colţuri cu iarbă şi nişte borduri şi restul nimic nu s-a întâmplat. Ne filmăm cu TikTok-ul şi ne înjurăm directorii din primărie ca şi cum ar fi sclavi pe plantaţie. Aşa ceva n-a existat în Primăria Sectorului 5. (…)

    Iar a ne muta de la Sectorul 4 la Sectorul 5, de la Sectorul 5 la Capitală şi dacă nu iese la Capitală, sunt sigur că peste patru ani o să candideze la Sectorul 2. Acesta este un mod de a nu-ţi asuma ceea ce ai făcut şi ceea ce eşti„, a spus Vanghelie.

    RăspundețiȘtergere
  40. Iata, pana una alta o analiza excelenta aparuta pe jurnalul.ro . Din care spcuiesc urmatoarele: "Fie că sunt puși sub acuzare, inculpați sau trimiși în judecată de procurori, reprezentanții USR beneficiază de un scut imediat din partea partidului din care fac parte, scrie jurnalul.ro .

    Indiferent că este vorba despre viceprimărița de la Brașov, de primărița Sectorului 1, de primarul Bacăului, de fostul ministru al Sănătății sau de oricare alt membru vizat de anchetele judiciare, comunicatorii USR acuză că este vorba despre dosare politice, care sunt declanșate la comanda PSD-PNL și că acei procurori și acei judecători care se ocupă de aceste dosare sunt manevrați și promovați de către politicienii rivali progresiștilor, aflați la putere. Acuzații înșiși acuză instituțiile judiciare chiar pe conturile lor de socializare că efectuează acte de urmărire penală sau de trimitere în judecată în aceste dosare în perioada depunerii candidaturilor la alegerile locale. Atitudinea USR este identică, dacă nu chiar o depășește pe cea în care erau acuzați cei de la PSD, pe vremea lui Dragnea, chiar de către cei de la USR. Lideri importanți ai partidului nu se sfiesc să le țină partea, la vedere, prin declarații de presă sau chiar prin comentarii la postările de pe rețelele de socializare, colegilor lor anchetați de procurori pentru fapte similare, din punct de vedere juridic, celor pentru care ex-liderul PSD, Liviu Dragnea, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, exact a doua zi după scrutinul alegerilor europarlamentare din anul 2019.

    Uniunea Salvați România, formațiunea care a apărut, a crescut și a obținut funcții și demnități în statul român, la nivel central și local, pe mesajul „antipenali” și „anticorupie”, pe de o parte, dar care s-a autointitulat protectorul justiției față de politicienii răi care atacau procurorii și judecătorii, a devenit, în campania electorală pentru alegerile din 2024, cel mai vehement critic al parchetelor, în special al DNA, dar și al judecătorilor, acuzând magistrații că fac dosare la comanda politică a adversarilor din PNL și PSD. Limbajul celor de la USR îl depășește chiar și pe cel utilizat de politicienii acuzați de cei de la USR, pe vremuri, că vor să scape de pușcărie, prin atacuri la adresa procurorilor.

    La finalul săptămânii trecute, în plan politico-judiciar, au avut loc două evenimente emblematice în acest sens. Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, și-a depus candidatura pentru un nou mandat și a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru conflict de interese și favorizarea unor persoane. Tot săptămâna trecută, viceprimărița USR a Brașovului, Flavia Boghiu, a anunțat, printr-o postare pe contul său de socializare, că nu va mai candida la un nou mandat, „din motive personale, legate de o situație medicală”. Și Flavia Boghiu este trimisă în judecată, de data aceasta, de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. "

    RăspundețiȘtergere
  41. Continuarea este urmatoarea... "Se retrage, nu din cauza dosarului, ci din cauza sarcinii

    Astfel, Flavia Boghiu, viceprimarul USR al municipiului Brașov, mâna dreaptă a edilului Allen Coliban, a anunțat pe contul său de socializare că a aflat „din presă” că a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul privind „Catacombele Brașov”. În postarea respectivă, Boghiu afirmă că „sunt nevinovată”, că „acest dosar face parte dintr-o vânătoare politică”, că „plângerea a fost făcută de viceprimarul PNL Sebastian Rusu, alături de mafiotul imobiliar Garbis Vicențiu Kehayian” și că „nu mai candidez. Este o decizie personală bazată pe o situație medicală. Sunt însărcinată și este o sarcină cu risc”.

    Ei bine, la această postare, mai mulți reprezentanți de marcă ai USR au sărit în apărarea Flaviei Boghiu și în atac la instituțiile statului. Lavina Tîlvăr, spre exemplu, unul dintre fondatorii USR, o apropiată a lui Nicușor Dan, a scris că „Marele USL avea prea mulți penali și au inventat unii și de la USR, ca să aibă muniție de campanie. (…) Câțiva procurori fac dosare politice”. De asemenea, senatoarea USR Simona Spătaru o asigură pe Flavia Boghiu că „Adevărul va ieși la suprafață și tu nu vei mai fi îngenuncheată de un sistem corupt”. La aceeași postare a comentat și primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, care a scris: „Ce mizerie! Suntem alături de tine!”.

    În luna februarie a acestui an, Flavia Boghiu, în calitate de viceprimar USR al Brașovului, împreună cu Cristina Manolache, o angajată a primăriei conduse de Allen Coliban, au fost puse sub acuzare de către procurorii DNA pentru câte o faptă de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În actul acuzării, anchetatorii arată că, în perioada 21 aprilie – 10 august 2021, cele două, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și fără aprobarea Consiliului Local, au permis în mod nelegal și cu titlu gratuit unui ONG să folosească imobilul denumit „Catacombele Brașovului”, aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov, pentru organizarea unor evenimente. Procurorii DNA susțin că, prin demersurile menționate, cele două au produs Primăriei Municipiului Brașov, un prejudiciu total de 304.010 lei, constând în obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asociația respectivă.
    De la suspect la inculpat. Vlad Voiculescu sare în apărarea viceprimăriței

    În apărarea Flaviei Boghiu, trimisă în judecată de DNA, a sărit, tot pe Facebook, un alt suspect al DNA, Vlad Voiculescu, cel care se află pe poziția a doua a listei USR – PMP – Forța Dreptei la alegerile pentru Parlamentul European, din data de 9 iunie 2024. Voiculescu a distribuit o postare a lui Allen Coliban, la care a adăugat propriul text: „Eu știu că brașovenii sunt oameni mândri și nu îmi închipui că e cineva care nu face diferența dintre oameni precum Allen (Coliban – n.red.) și Flavia (Boghiu – n.red.) și mafioții din Brașov care abia dacă au fost atinși cu câte o floare de instituțiile statului controlate de la București”.

    În postarea distribuită de Vlad Voiculescu, Allen Coliban, primarul USR al Brașovului, o elogiază la propriu pe Flavia Bighiu. Edilul susține că viceprimărița sa „a fost supusă unei campanii electorale de presiune asupra justiției și de dosare penale trâmbițate non-stop”, subliniind că „Susțin că Flavia este nevinovată”. „Este o luptă inegală, în care trimiterile în judecată vin ca o bizară coincidență, fix înaintea termenului de depunere a candidaturilor. (…) Este vizibilă de pe lună diferența dintre nou și ei, între Flavia și penali”, a conchis Allen Coliban, pe principiul „penalii noștri sunt mai buni decât ai lor”.

    La această postare, a băgat „capul în poză” și deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a comentat: „Flavia este un om bun, vom învinge acest sistem putred. Nu, nu suntem ca ei!”.

    RăspundețiȘtergere
  42. Va fi ceva atipic.ceva fara glorie: atat pt noi, dar si pentru ei

    RăspundețiȘtergere
  43. partidul Dianei Șoșoacă s-ar putea să facă scoată un scor apropiat de AUR la locale, asa zic sondajale... iar, partidul lui Simion și Târziu, în cădere liberă... Și cică ăste cifre s-au stabilizat. SOS nu scade sub 8%, în timp ce conglomeratul AUR, măcinat de scandaluri și acuzații, tinde să scadă sub 15%.

    RăspundețiȘtergere
  44. Actualul ministru al Energiei și candidatul PNL la Primăria Capitalei a prezentat luni, 29 aprilie, principalele puncte ale „Planului pentru București”, printre care se numără propuneri privind lupta împotriva drogurilor, mutarea traficului în subteran, termoficare , digitalizare, realizarea unui București „verde" și un proiect intitulat „Bucureștiul port la Dunăre".

    RăspundețiȘtergere
  45. Ministrul Energiei a susținut că Bucureștiul nu a avut în ultima perioadă de timp parte de o viziune și că și-a pus ideile într-o carte.

    „Am scris această carte, «Planul pentru Bucureşti», tocmai pentru a da o perspectivă şi, aşa cum ştiţi, era publicată înainte de a fi anunţat candidatul PNL. Pentru că nu am intrat în această luptă, împreună cu dumneavoastră, pentru o funcţie. Am intrat pentru ideile care merită să fie puse în practică”, a afirmat Sebastian Burduja

    RăspundețiȘtergere
  46. „Eu m-am pregătit în dezvoltare urbană, asta am făcut la Banca Mondială, asta am studiat la Stanford, la Harvard”, a ținut să precizeze Burduja.

    De altfel, candidatul PNL și-a început prezentarea „Planului pentru București” cu o temă extrem de actuală - combaterea consumului de droguri. Conform spuselor sale, un edil poate lupta împotriva consumului de droguri în colaborare cu Ministerul de Interne și prin prezența polițiștilor locali în apropierea instituțiilor de învățământ.

    RăspundețiȘtergere
  47. Mina de magneziu dezafectată de la Budureasa, din județul Bihor, va fi redeschisă, după ce compania Verde Magnesium, parte a fondului de investiții american Amerocap, a anunțat că investește un miliard de dolari, după cum scria Financial Times .

    Reducerea dependenței Uniunii Europeane de importurile de materii prime critice din China este crucială, au subliniat numeroși oficiali europeni. Magneziul este una dintre acestea resurse, scrie siteul Panorama , care cartografiază posibilul rol al României în această asigurare a materiilor prime importante.

    Este vorba despre mina de la Budureasca, la 100 de kilometri de Oradea, la limita Bihorului cu județul Cluj. Budureasca este o veche exploatare, în nordul Parcului Natural Apuseni.

    RăspundețiȘtergere
  48. Misterioasa dispariție a candidatului PUSL la primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone: sunt aproape două zile de când nu a mai postat pe rețelele sociale și nu a mai apărut la TV. Ultimele sale apariții pe Facebook și TikTok sunt de sâmbătă, fapt cu totul neobișnuit, el având 2-3 postări pe zi.

    Fiul actualului primar al Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone, care ar urma să candideze la primăria Sectorului 5, nu a mai avut nici o postare pe Facebook din 27 aprilie.

    O căutare în știrile din presa din România arată că Piedone nu a mai făcut declarații publice de mai multe zile.

    La 29 aprilie, Antena 3, care l-a susținut puternic pe actualul primar al Sectorului 5, difuza o știre cu titlul: „Cristian Popescu Piedone, în cădere liberă după intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Generală | Sondaj Avangarde”. Ultima intervenție a lui Piedone la postul de televiziune controlat de Dan Voiculescu a fost la 26 aprilie, când și-a lansat programul la primăria Capitalei, scrie defapt.ro.

    RăspundețiȘtergere
  49. Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Cu câteva ore înainte de expirarea perioadei de depunere a listelor de candidați la alegerile locale, PNL este partidul care a depus cele mai multe liste, în proporție de circa 95% la nivel național din totalul unităților administrative din România.
    AUR și ADU au depus liste complete sub 50%, respectiv 30% la nivel național. Unde nu depui liste nu poți lua voturi.
    Peste 1,3 milioane de semnături au fost depuse pentru susținerea liberalilor ce candidează la locale, dintr-un total de 1,5 milioane adunate. Adăugând semnăturile adunate de liberali pentru susținerea listei pentru europarlamentari, totalul semnăturilor adunate în perioada preelectorală depășește 2,3 milioane.
    Mulțumesc fiecărui liberal pentru modul în care s-a mobilizat!”, a scris liderul liberal pe Facebook.

    RăspundețiȘtergere
  50. Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat oficial în curas pentru alegerile pentru Primăria Capitalei, după ce Biroul Electoral al Municipiul Bucureşti a decis admiterea candidaturii preşedintei partidului S.O.S. România. Senatoarea a depus liste suplimentare de susţinători, în condițiile în care BEM a respins prima dată candidatura acesteia.

    RăspundețiȘtergere
  51. Candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă pentru funcţia de primar general al Capitalei, propusă de partidul S.O.S. România, a fost admisă după ce senatoarea a depus la BEM liste suplimentare de susținători.

    „Art. 1 Admite candidatura doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti, candidat propus de partidul S.O.S. România.

    Art. 2 Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţa publică prin afişare la panoul Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 42 - Municipiul Bucureşti, str. Batişte nr. 13, sector 2, şi pe pagina de internet https://b.prefectura.mai.gov.ro/. şi poate fi contestată de către cetăţeni, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, în termen de cel mult 48 de ore de data afişării candidaturii, conform art. 54 alin. (1) din Legea nr. 115/2015”, arată hotărârea de marţi a Biroului Electoral Municipal, citată de News.ro.

    Duminică, Biroul Electoral a respins candidatura Dianei Șoșoacă deoarece a găsit probleme multiple la listele de semnături depuse de senatoare.

    Şoşoacă l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a „dat telefoane”, sugerând că decizia Biroului Electoral a fost influențată.

    RăspundețiȘtergere
  52. Se scufundă barca?/Zeci de candidați, șefi de organizații și membri au părăsit AUR în ultimele trei luni/Cei mai mulți acuză comportamentul lui George Simion... de urmarit

    RăspundețiȘtergere
  53. nah, ca de asta ati uitat! Uite stire acilisea ... Unul dintre recent intrații în clubul politicienilor cu proprietăți în străinătate este liderul PMP, Eugen Tomac, europarlamentar și în mandatul pe cale să se încheie. El a declarat faptul că, anul trecut, a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia, coproprietar fiind soția sa, Diana Postică.

    Pentru achiziție, Tomac a făcut un credit de 150.000 de euro, scadent în 15 ani ani, care se alătură altuia, de 148.500 de euro, utilizat, în 2021, pentru achiziția unui apartament de aproape 96 mp, tot în Belgia. În 2023, familia Tomac a mai cumpărat și un teren intravilan de 1.300 de mp în comuna 23 august din județul Constanța.

    RăspundețiȘtergere
  54. nu numai in Bucuresti e iures, pt auristi... iata si asta... Candidata AUR la Primăria Buzău și la europarlamentare s-a retras din cursă/Năstăsoiu: AUR este cea mai mare otravă pentru electoratul românesc, nu meritocraţie, nu transparenţă, nu devotament, nu implicare

    RăspundețiȘtergere
  55. asta e cea mai tare, de pana acuma... Omul de afaceri Florin Talpeș, cofondator al societății Bitdefender, a donat, în 2023, suma de 600.000 de lei partidului REPER reprezentat de europarlamentarul Dacian Cioloș. Informația a fost publicată, la sfârșitul lunii trecute, în Monitorul Oficial, în baza uneia dintre legile care reglementează transparența finanțarilor primite de formațiunile politice. Restul sumelor primite și declarate de REPER pe anul trecut nu depășește jumătate din fondurile de la Talpeș: 262.146 lei, din care 80.715 lei din cotizațiile membrilor, 33.000 de lei de la Adrian Săvel Albu, singurul contributor al formațiunii în 2022 și candidat al partidului la Primăria Sectorului 5, și 148.431 de la Ionuț Vasile Hidan – un om de afaceri din domeniile IT și agicultură.

    Contactat de G4Media.ro, co-președintele REPER, Ramona Strugariu, a declarat ca Talpeș face parte ”dintre oamenii care cred în noi și ne ajută.”
    Nu este prima contribuție financiară a lui Talpeș, în prezent CEO Bitdefender, pentru un competitor politic.

    RăspundețiȘtergere
  56. Sa nu uitam ca, totusi, azi e 1 mai... "Ziua Internațională a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 1 mai 1890, prin demonstrații la care au participat muncitori din toată lumea, care au cerut reducerea programului zilnic de muncă la 8 ore.Treptat, 1 mai a devenit zi sărbătoare în majoritatea țărilor din lume."Atat.

    RăspundețiȘtergere
  57. Azi, C(i) olacu sibai lui, in vizita, la depoul lui Sile, sindicalistul: Dudesti...ura, ura si la gara

    RăspundețiȘtergere
  58. Da... da... din ciclul"Doamne sunt (b) ou, dar nu ma doare" iata ce scria azi, pe pagina sa de FB, nea "colacu"... cica premier: „De 1 Mai, împreună cu Gabriela Firea, am fost alături de angajații din transportul public bucureștean pentru care astăzi este o zi obișnuită de muncă. Am stat de vorbă la depoul Dudești cu șoferi, mecanici și dispeceri. Sunt oameni deschiși și harnici, care își doresc o schimbare majoră de la administrația acestui oraș: un plan de investiții mult mai curajos pentru un transport public modern”, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

    Președintele PSD a transmis un mesaj românilor care muncesc de 1 Mai pentru a asigura serviciile publice esențiale.

    „De 1 Mai, le transmit tuturor celor care muncesc fără întrerupere pentru a asigura servicii publice esențiale, fie că sunt la stat sau în privat, că efortul lor este prețuit! Și că, alături de colegii mei social-democrați voi lupta în continuare pentru ca veniturile lor să crească.

    După ce am depășit Ungaria, sunt convins că putem ajunge și Polonia, iar românii să ajungă, în scurtă vreme, cei mai bine plătiți angajați din această parte a Europei! Fiindcă o merită din plin”, a mai scris prim-ministrul....

    RăspundețiȘtergere
  59. Mai e puțin și-l răstignim iar pe Împăratul Lumii!
    Să ne ierte, să ne ajute și să ne lumineze cugetele, să vedem si să ținem doar calea spre mântuire!

    RăspundețiȘtergere
  60. Cat de trist, de dureros!
    Și cât de mult s-au îndesit azi astfel de "momente duioase" și de-a dreptul prostești!

    RăspundețiȘtergere
  61. Un raspuns avand drept motto un vers din Scrisoarea III a lui Eminescu:
    "Nu se nasc glorii pe stradă și la ușa cafenelei".

    RăspundețiȘtergere
  62. bun MOMENT, iata un posibil raspuns, la adevarurile de aici: Scrisoare către poporul român
    În sminteala ăstei nații, eu vă spun doar adevărul,
    Voi ieşiţi mereu în stradă, Dumnezeu parcă vi-i vărul...
    Cel vopsit ca o paiață rupe din a voastră viaţă,
    Și vă-nşală, şi vă fură, iară voi doar dați din gură...
    Toți smintiții, toți mişeii fac în Parlament pe leii,
    Voi, prostiți, prin cafenele ascultați numai manele,
    Și vă vindeți pe lovele sufletul cel din străbuni,
    În cer pentru voi nu-s stele, e sală de păcănele...
    De-ar cădea toate-'ntr-o seară, v-ar prinde în care ţară?
    Fiindcă voi sunteți doar slugi, numai morţii cad în rugi,
    De-acolo, de unde sunt...,și se roagă pentru noi...
    Să-i asculte Dumnezeu, să salveze neamul meu...,
    În grădina Lui cea Sfântă, România vă cuvântă!

    RăspundețiȘtergere
  63. Un trecator întâlnește un bătrân și îl întreabă:
    - Vă mai amintiți de mine?
    - NU! Respinse bătrânul
    - V-am fost elev.
    - Și ce faci acum, în viața de zi cu zi?
    - Ei bine, am devenit și eu profesor, îi zice tânărul.
    - O ... ca mine!
    - ... de fapt am devenit profesor fiindcă m-ați inspirat să fiu ca dumneavoastră.
    - În ce moment al vieții ai decis să fi profesor?
    Atunci tânărul îi relateaza următoarea intamplare:
    Într- o zi, unul din prietenii mei, coleg, a venit cu un ceas nou, foarte frumos iar eu am decis sa îl fur și i l-am luat din buzunar.
    Prietenul meu a remarcat lipsa și s-a plâns imediat profesorului nostru, care erați chiar dumneavoastră. Ați venit în clasă zicând:
    - Ceasul acestui elev a fost furat în timpul cursului de azi. Cel care l-a luat, să il înapoieze imediat!
    Eu nu l-am înapoiat.
    Apoi ați inchis ușa și ne-ați pus să ne ridicăm cu mâinile sus și ochii închiși.
    Noi am închis ochii și dumneavoastră ne-ați căutat in buzunare. Bineinteles ați găsit ceasul la mine și l-ați luat. Ați continuat să controlați toți colegii și când ati terminat ați zis: deschideți ochii! Avem ceasul!
    Nu mi-ați reproșat nimic și n-ați mai menționat vreodată acest episod; nimeni nu a știut cine a furat ceasul.
    În acea zi dumneavoastră mi-ați salvat demnitatea pentru totdeauna!
    A fost cea mai rușinoasă zi din viața mea!!!
    Dar, a fost și ziua în care m-am hotărât să nu mai fur.
    Și datorită dumneavoastră am înțeles ce trebuie să facă un adevărat profesor.
    Vă amintiți de acest episod?
    - Îmi amintesc de această situație, de ceasul furat pe care l-am căutat la toată lumea, dar nu îmi amintesc de tine pentru că și eu aveam ochii închiși în timp ce căutam ... și adaugă mai departe: dacă pentru a corecta și educa, trebuie să umilești, înseamnă ca nu ești un bun profesor!

    RăspundețiȘtergere
  64. Interesante povesti; numai mirosul a ramas, din pacate, acelasi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  65. Conducerea USR refuză să răspundă la câteva întrebări legate de relația dintre Nicușor Dan, candidatul pe care îl susține la primăria București și omul de afaceri pro-rus Matei Păun. Acesta din urmă l-a sprijinit financiar pe Nicușor Dan, după cum a dezvăluit Newsweek România .

    Conducerea USR s-a arătat iritată de controversata conexiune dintre omul de afaceri pro-rus, Matei Păun, și Nicușor Dan, candidatul independent pentru un nou mandat la primăria Capitalei susținut de Alianța Dreapta Unită (ADU). Din care fac parte USR, PMP și Forța Dreptei.

    Newsweek România a scris că Nicușor Dan își face publicitate stradală în București exclusiv pe panourile de afișaj ale unei singure companii: Getica OOH SRL.

    RăspundețiȘtergere
  66. Presa maghiară arată de ce efectele măsurilor PSD se simt în buzunarele românilor, iar ungurii au rămas în urmă

    RăspundețiȘtergere
  67. Presa maghiară arată de ce efectele măsurilor PSD se simt în buzunarele românilor, iar ungurii au rămas în urmă

    RăspundețiȘtergere
  68. Dacă în anii 90 și chiar început de 2000, românii se uitau mereu la vecinii din Ungaria și constatau că duc o viață mai bună, acum lucrurile s-au schimbat. Țara vecină se dezvoltă mai lent și au o economie cu un ritm de creștere mult sub România. Acest lucru se explică prin politicile și reformele fiscale introduse de Guvernul Ciolacu și îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai al românilor.

    Datele recente publicate de Eurostat arată că salariile în România le-au depășit pe cele din Ungaria în anul precedent, marcând un moment istoric în creșterea nivelului de trai al românilor. Această creștere economică se reflectă și în consumul populației, iar România a înregistrat o creștere mai stabilă în acest sens comparativ cu Ungaria. Cu alte cuvinte, românii pot cumpăra acum mai mult decât ungurii, după toți indicatorii, relatează presa din Ungaria.

    RăspundețiȘtergere
  69. Dacă în anii 90 și chiar început de 2000, românii se uitau mereu la vecinii din Ungaria și constatau că duc o viață mai bună, acum lucrurile s-au schimbat. Țara vecină se dezvoltă mai lent și au o economie cu un ritm de creștere mult sub România. Acest lucru se explică prin politicile și reformele fiscale introduse de Guvernul Ciolacu și îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai al românilor.

    Datele recente publicate de Eurostat arată că salariile în România le-au depășit pe cele din Ungaria în anul precedent, marcând un moment istoric în creșterea nivelului de trai al românilor. Această creștere economică se reflectă și în consumul populației, iar România a înregistrat o creștere mai stabilă în acest sens comparativ cu Ungaria. Cu alte cuvinte, românii pot cumpăra acum mai mult decât ungurii, după toți indicatorii, relatează presa din Ungaria.

    RăspundețiȘtergere
  70. România a depășit Ungaria la PIB per locuitor raportat la puterea de cumpărare

    Politicile economice propuse de PSD au avut un impact semnificativ asupra României, conducând la o evoluție pozitivă a economiei și la o creștere semnificativă a nivelului de trai al populației. Datele Eurostat arată că România a reușit să ajungă din urmă și să depășească Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC). Această realizare semnificativă reflectă eficacitatea politicilor economice implementate, care au stimulat creșterea economică și au contribuit la îmbunătățirea puterii de cumpărare a cetățenilor români.

    Unul dintre aspectele notabile este fenomenul turismului pentru cumpărături din Ungaria în România, care a crescut în ultimele luni. Această tendință este alimentată de politica guvernamentală a PSD de a plafona adaosul comercial la alimentele de bază, determinând astfel scăderea prețurilor și sporește atractivitatea pentru consumatorii maghiari care caută alternative mai accesibile în România. Această schimbare în preferințele de cumpărături evidențiază avantajele economice aduse de politica guvernamentală.

    În ultimii ani, PIB-ul pe cap de locuitor al României raportat la paritatea puterii de cumpărare s-a apropiat de cel al Ungariei, iar anul trecut l-a depășit.

    RăspundețiȘtergere
  71. Hristos a Inviat... Duminica am fost MARTORUL unei MINUNI spirituale, din care nici azi nu pot iesi... Astfel, pe la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pascală și a citit Pastorala la Praznicul Învierii Domnului 2024.Tema abordata a fost cea a IPOCRIZIEI... „Iubiți credincioși, Domnul Iisus Hristos este iubirea absolută. Din dragoste pentru noi S-a adus jertfă pe cruce. Lucrul acesta îl subliniază El în Evanghelia după Ioan: „Dumnezeu așa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16). Dragostea adevărată este jertfelnică” - astfel și-a început ÎPS Andrei pastorala.

    În continuare, părintele a invocat momentul răstignirii: „Din iubirea Lui cea mare, pe lemnul crucii, Domnul Hristos S-a adus jertfă pentru noi, păcătoșii. Ne relatează Sfântul Ioan că atunci când Domnul Iisus a murit pe cruce, „unul dintre ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă” (Ioan 19, 34). Apa sfântului Botez și sângele sfintei Cuminecături, sfânta cruce fiind izvorul tainelor. Nicodim a înțeles că nașterea lui din nou se face prin Taina Botezului și creșterea duhovnicească prin sfânta Cuminecătură (...)
    „Dacă zice cineva «iubesc pe Dumnezeu», iar pe fratele său îl urăște, mincinos este!”

    Pastorala a continuat cu explorarea temei iubirii de Dumnezeu și de cei de lângă noi:

    „Mântuitorul ne învață și pe noi să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii. Spune El în Evanghelia după Ioan: „Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12). Deci, măsura iubirii este jertfelnicia. Subterfugiul nu ține în fața lui Dumnezeu. Tot evanghelistul Ioan spune în prima sa epistolă: „Dacă zice cineva «iubesc pe Dumnezeu», iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu pe Care nu L-a văzut, nu poate să-l iubească. Și această poruncă avem de la El: Cine iubește pe Dumnezeu, să iubească și pe fratele său” (1 Ioan 4, 20-21)”.

    În continuare, ÎPS Andrei vorbește despre „declarațiile teoretice de dragoste”:

    „Declarațiile teoretice de dragoste n-au nicio valoare, pentru că dragostea adevărată este jertfelnică. Ea se concretizează în fapte. Sfântul Pavel ne spune: „dragostea îndelung rabdă; dragostea e binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” (1 Corinteni 13, 4-8). Dragostea este altruistă și jertfelnică.”
    Pastorala a continuat cu pilda tatătlui cu doi fii:
    „Un tată avea doi feciori. Când era pe punctul de a trece în eternitate, le-a împărțit pământul în părți egale. Fratele mai mare era însurat, avea copii, avea o soție bună și o gospodărie. Fratele mai mic nu era căsătorit. Amândoi frații au semănat pe pământ grâu. A venit secerișul, au secerat grâul și l-au făcut clăi. Ce s-a gândit cel mai mare dintre frați? Eu sunt om la casa mea, am soție și copii, și nu-mi lipsește nimic. Fratele meu încă nu e însurat, e nevoie să se rostuiască. Mă voi duce la miezul nopții să iau din snopii mei și să-i trec pe holda lui. Ce s-a gândit cel mic? Eu sunt singur și fără greutăți. Fratele meu are familie de întreținut și greutăți. La miezul nopții voi merge și voi lua din snopii mici și-i voi trece pe holda lui.La miezul nopții s-au întâlnit pe hatul dintre holde cu snopul de grâu în brațe. Dându-și seama ce s-a întâmplat, s-au îmbrățișat și au început să plângă. Dragostea adevărată este, așa cum se vede, jertfelnică.”
    Eu zic, cred si marturisesc ca mare pacat ai facut ca nu te -ai preotit. Din scrierea vazuta, ai vocatie!

    RăspundețiȘtergere