sâmbătă, 10 februarie 2024

POVESTEA FOTBALULUI ROMÂNESC

Mai zilele trecute, printre atâtea ”grozăvii”... un OM... în fapt, unul dintre ULTIMII ... GÂNDITORI și istorici ai fotbalului  arădean, dar și românesc... în viață... domnul IOAN I. PASCAL... mi-a trimis un material, care m-a ”MARCAT” din mai multe unghiuri... de ”VEDERE”: cel al RESPECTULUI, pentru (chiar) un LUCRU BINE ÎNCHEGAT; dar și pentru finețea și exactitatea punerii în pagină, a unor date, pe care chiar și ”SPEAKERI” de azi, nu cred că le știu, chiar ”la FIRUL IERBII”; atâtea cifre și istorii!!! Îmi asum aceste lucruri....

Azi, oameni buni, dar și răi, cred că am să ”REPUN”, pe acest BLOG, istorii demult UITATE; de unii chiar NEȘTIUTE... despre FOTBALUL ROMÂNESC... venite prin BUNĂ VOINȚA, dar și AMABILITATEA domnului jurist IOAN PASCAL.... Întreg acest material poartă numele de: ”Un veac de fotbal românesc cu echipa națională - (8.06.1922 - 8.06 2022)”

    Azi, prima parte... urmând ca DUMINICĂ... să puteți a citi restul. De restul: RĂBDARE și TUTUN... 

                   Foto- România 1930

”Motto : “Fiece popor și fiece epocă stă pe umerii vremurilor trecute” - Mihai Eminescu
Pentru a aminti și a evoca împlinirea unui secol de la debutul internațional al echipei de fotbal a României, Gazeta Sporturilor nr. 137/8.06.2022, sub genericul “Poveștile frumoase ale Tricolorilor” a prezentat 19 meciuri (dintre care doar unul a fost amical) pe care însumându-le, prezintă următorul bilanț: 17 victorii, un meci egal și o înfrângere; 51 goluri marcate, 16 primite, disputate în perioada 14.07.1930 - 13.10.2007.
Având drept “ghid” orientativ ziarul menționat mai sus, precum și o bogată bibliografie, iată fie și  “telegrafic... poveștile”. Chiar dacă de la sorocul secular, “multă vreme au trecut”, considerăm că
scrierea nu este tardivă, ci, dimpotrivă, actuală și utilă căci a reliefa succesele “tricolorilor” este - înainte de toate - o datorie de conștiință.

               Foto- Presa anilor 30

Așadar... 

  • 14.07.1930. România - Peru: 3-1. Primul meci de la ediția inaugurală a Campionatului Mondial, Uruguay, 1930. Ca semn al respectului, recunoștinței și omagiului nostru, iată numele jucătorilor și echipele la care erau legitimați : 
J. Lăpușneanu (Sportul Studențesc București) - Ad.Steiner II (Chinezul Timișoara), R. Burger (Chinezul Timișoara) - L. Raffinsky (Juventus București), E. Vogl cpt (Juventus București), A. Eisenbeisser - Fieraru (Dragoș Vodă Cernăuți) - N Kovacs (Banatul Timișoara), Ad. Deșu (Uzinele Domeniile Reșița, UDR.), R.Wetzer I. (Juventus București), C. Stanciu (Venus București), Șt. Barbu (Olimpia Arad).

Antrenor : Costel Rădulescu. Era meciul cu numărul 25 al echipei naționale. Au marcat : Deșu (‘1), Stanciu (’77), N. Kovacs (’85).

  • 11.06.1933. “Balcaniada lui 13-0”. Primul trofeu inter-țări, Cupa Balcanică,antrenor : Costel Rădulescu.
             Foto- Mexic 1970
  • 12.10.1969. România - Portugalia: 1-0. Gol : Dobrin. Victoria care “ne-a adus la mondiale după 32 de ani” (Mexic, 1970), antrenor : Angelo Niculescu.
  • 6.06.1970. România - Cehoslovacia: 2-1. Unicul succes al “tricolorilor” în “groapa cu lei” de la Guadalajara. Goluri : Neagu, Dumitrache. Antrenor : Angelo Niculescu.
  • 10.06.1970. Brazilia - România: 3-2. “Am murit frumos”, într-o grupă cu Anglia (campioană mondială) și Cehoslovacia. Goluri : Dumitrache, Dembrovschi. Antrenor :Angelo Niculescu.
          FOTO - București 1980
  • 15.10.1980. România - Anglia: 2-1. Primul meci (din patru) câștigat împotriva Albionului. Goluri: M. Răducanu, Iordănescu. Antrenor: Valentin Stănescu.
  • 16.04.1983. România - Italia: 1-0 După un 0-0 la Florența, 3 puncte (două la victorie) și fără gol primit de la campioana mondială în meciurile preliminarii pentru Campionatul European, Franța, 1984.
  • 15.11.1989. România - Danemarca: 3-1. Ultimul meci din grupă în preliminariile Campionatului Mondial, Italia, 1990, victoria însemnând calificarea după o absență de două decenii. 
România : S. Lung - D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu - Sabău, Gh.Popescu, Lupu, Gh. Hagi - Lăcătuș (Mateuț), Balint (Ungureanu). Antrenor : E. Ienei. (3)
  • 9.06.1990. URSS - România: 0-2. Meciul de debut la Turneul final, al Campionatului Mondial, Italia, 1990. Lăcătuș “l-a găurit” pe marele Dasaev de două ori. Antrenor : E. Ienei.
  • 18.06.1990. Argentina - România: 1-1. “Doi Maradona pe teren” ; primul meci de după grupe. Cel original, contra lui “Maradona din Carpați”, Gh. Hagi.
  • 17.11.1993. Țara Galilor - România: 1-2. Era meciul cu numărul 426 (după numărătoarea din ianuarie 2007), în care un rezultat de egalitate ne asigura calificarea la Turneul final al Campionatului Mondial, S.U.A, 1994, moment în care “Generația de Aur” își confirmă ascensiunea. Era jocul în care România, după 55 de ani participa la al doilea mondial consecutiv.
  • 18.06.1994. Columbia - România: 1-3. Meci în optimile de finală a Turneului final al Campionatului Mondial, S.U.A, 1994, cu golul lui Hagi “marcat în poarta lui Cordoba, cu mingea aceea care parcă înghețase în aerul fierbite al Californiei, intrând în poartă fără să se rotească” (4). Antrenor: A. Iordănescu.
  • 3.07.1994. România - Argentina: 3-2. Joc în sferturile de finală. Meciul a fost apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune partide din întreaga istorie a echipei naționale. Antrenor : A. Iordănescu...” 

           Foto Montaj - România/Argentina

MÎINE, pe adresa ”https://mugetulcarpatiloronline.blogspot.com”... vă invit la PARTEA A DOUA... SÂMBĂTĂ...CU MULT SOARE!(Vă doresc...)

74 de comentarii:

  1. Ce victorii... Foarte frumos. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce vremuri, ce sportivi; oricum, frumos

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain, iata o poveste cu parfum de cafea, una a istoriei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos material; abia astept pe cel de maine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa nu ramanem, cumva, doar cu astea, cu amintirile....

    RăspundețiȘtergere
  6. Articol de colectie... Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă acest secol poate fi numit secolul omului obișnuit, atunci fotbalul, din toate sporturile, este în mod sigur jocul acestui secol.Într-o lume bântuită de bombele cu hidrogen și napalm, terenul de fotbal este un loc în care sănătatea și speranța sunt încă întregi. (Stanley Rous)

    RăspundețiȘtergere
  8. Articol de mare CALITATE... iata ceva care sustine ceea ce am scris: ”Eram dezgustat de acest joc, nu vedeam nici o plăcere sau utilitate în el și era foarte greu să îmi arăt curajul pe teren.Fotbalul îmi părea că se joacă nu pentru plăcerea de a lovi în minge, ci ca un fel de luptă. ”- George Orwel

    RăspundețiȘtergere
  9. Da sooper articol, numai ca imi permit o mica adnotare:

    Cupa Mondială din 2018, care a avut loc în Rusia, a fost cea de-a 21-a ediție a turneului internațional de fotbal. Franța și-a găsit din nou talentul fotbalistic atunci când a luptat cu Croația în finală. Acesta a fost al doilea titlu al Franței la Cupa Mondială și primul de când a câștigat pe teren propriu, în 1998.

    În ciuda pierderii finalei, Croația a cucerit inimile multă lume din lume cu cursa lor palpitantă către finală. Croații au supraviețuit la trei meciuri consecutive de prelungiri și la două lovituri de departajare pentru a ajunge la prima finală a Cupei Mondiale și chiar au avut mai bine. Aceasta a fost o performanță uimitoare, având în vedere că Croația are o populație relativ mică de doar 4,2 milioane de oameni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte bun si sustinut, in sensul de articulat ca articol. Mabucur ca, inca mai pot a citi si materiale de calitate aici, pe online. Ca sa imi aduca si eu un aport uite cateva citate din fotbalisti, de a lungul timpului...

    „Dumnezeu dă daruri tuturor, unii pot scrie, alții pot dansa. Mi-a dat abilități de a juca fotbal și profit la maximum de asta.” – Ronaldinho

    „Succesul nu este un accident. Este muncă grea, perseverență, învățare, studiu, sacrificiu și, mai ales, dragoste pentru ceea ce faci să înveți să faci.” – Pele

    ”Nu voința de a câștiga, ci voința de a pregăti pentru a câștiga face diferența.” -Bear Bryant

    RăspundețiȘtergere
  11. misto comentarii, originale; dar ita si din partea mea unul: ”Fotbalul e un joc foarte frumos, dar ce păcat că e jucat de fotbalişti!”

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite ceva care e interesant: Atunci când m-am dus la conferința de presă dinaintea meciului, în mintea mea jocul deja începuse. Autorul este....Jose Mourinho

    RăspundețiȘtergere
  13. CHIAR CA AM AVUT PLACEREA UNUI ARTICOL BINE INCHEGAT... IN CARE, UNUL SAU ALTUL... ATI DAT O PATA DE CULOARE NECESARA... DAR SI BINEVENITA. DE ACEEA, VOI SLALOMA PE ACEEASI IDEE, CU ALTE COMENTARII, DAND SI EU CITATE

    "Rugby-ul este cel mai bun joc pentru gentlemeni ; fotbalul este un joc de gentlemeni jucat de bestii ; fotbalul american este un joc bestial jucat de bestii."
    Henry Blaha

    "Fotbalul este o infruntare dificila si ei (fotbalistii) nu sunt primadone.Dar este un joc frumos."
    Regina Elizabeth II

    "Sunt un star rock pentru ca nu am putut fi o stea in fotbal."
    Rod Stewart

    RăspundețiȘtergere
  14. FFF Bun material... direct si intr-adevar de ”pus in colectie”. Poate mai aduci atat subiecte, dar si invitati de genul....

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna istoria aceasta... insa uite un citat exact cum cred ca e fotbalul acesta: ”A spune ca acesti oameni isi dau banii doar pentru a urmari 22 de mercenari cum lovesc o minge este ca si cum ai zice ca o vioara este doar lemn sau Hamlet nu este decat o incropire din cerneala si hartie."
    (J. B. Priestley)

    RăspundețiȘtergere
  16. Exact ceea ce asteptam... Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  17. Uite o ”opinie” generala: ”Regulile fotbalului sunt foarte simple , ele rezumandu-se in esenta la : daca se misca da-i o lovitura ; daca nu vrea sa se miste , loveste pana o face." ... Phil Woosnam

    RăspundețiȘtergere
  18. Uite ce zicea JP Sartre despre acest joc: ”In fotbal totul este complicat de prezenta echipei adverse."

    RăspundețiȘtergere
  19. Cand un material, ca acesta este unul de exceptie, chiar si comentariile sunt pe masura! De ce nu ma mira?!

    RăspundețiȘtergere
  20. Orwell zicea ca... "Eram dezgustat de acest joc , nu vedeam nici o placere sau utilitate in el si era foarte greu sa imi arat curajul pe teren.Fotbalul imi parea ca se joaca nu pentru placerea de a lovi in minge , ci ca un fel de lupta."

    RăspundețiȘtergere
  21. Simplu... ”Oricine a inventat fotbalul , ar trebui sa fie venerat ca un zeu."
    Hugo Sanchez

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi plac comentariile toate, insa uite un citat foarte tare si expresiv: ”"Vreme de cinci zile trebuie sa lucrezi , spune Biblia. Cea de-a saptea zi este a Domnului tau Dumnezeu.Cea de-a sasea este pentru fotbal." (Anthony Burgess)

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte taree.... si bine documentat... Exceptie, dar si exceptional.

    RăspundețiȘtergere
  24. da... e bun domnule, e bun!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ok acest articol... si restul argumentelor.

    RăspundețiȘtergere
  26. "La un club de fotbal exista o trinitate formata din jucatori, antrenor si suporteri.Patronii nu au nici o treaba aici.Singurul lor rol este sa semneze cecuri."

    RăspundețiȘtergere
  27. "Daca acest secol poate fi numit secolul omului obisnuit , atunci fotbalul , din toate sporturile , este in mod sigur jocul acestui secol.Intr-o lume bantuita de bombele cu hidrogen si napalm , terenul de fotbal este un loc in care sanatatea si speranta sunt inca intregi." - Stanley Rous

    RăspundețiȘtergere
  28. Bun, foarte bun, articolul

    RăspundețiȘtergere
  29. "Radacinile tribului fotbalului sunt infipte adanc in vremurile medievale."... zicea o data, un tip numit... Desmond Morris

    RăspundețiȘtergere
  30. Hai sa mai glumim . Uite ce zicea Eric Morecambe: "Cred ca fotbalul ar putea deveni un joc si mai atragator daca cineva ar inventa o minge care sa te loveasca inapoi."

    RăspundețiȘtergere
  31. Marele Bobby Robson zicea despre fotbal urmatoarele: ”Orice de la 1-0 sau 2-0 este un rezultat bun."

    RăspundețiȘtergere
  32. E ok tema aleasa dar si modul de prezentare

    RăspundețiȘtergere
  33. Fotbalul este de demult un fenomen social... de aceea cred si eu, precum....Brad Friedel, urmatoarele: "Atunci cand semnezi un contract de fotbal profesionist , una din clauze ar trebui sa fie ca vei juca rolul unui model pozitiv." Azi, insa, adevarul imi pare altul.

    RăspundețiȘtergere
  34. stau si ma intreb cum unii pot scrie lucruri atat de faine, iar altii, precum meciul de ieri seara, de la Cluj, pot juca atata de urat?!

    RăspundețiȘtergere
  35. da, foarte bun articol. Tocmai bun de predat si la facultate...

    RăspundețiȘtergere
  36. exact, bun si concis; exact ce-i trebuie unui asa specimen de articol...

    RăspundețiȘtergere
  37. ok ... mai rare astfel de subiecte, de bloguri si numai... Felictari

    RăspundețiȘtergere
  38. o istorie vie a unui timp/timpuri deja apuse. In care, de noi nu au mai ramas decat amintirile

    RăspundețiȘtergere
  39. abia astept a citi si continuarea... voi cauta acel blog!!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Real, palpabil si mult zvac, in ritmul articolului acesta, al tau. In rest, se prea poate ca, pe un viitor mediu sa mai ramanem doar cu asa ceva. Asta-i viata.

    RăspundețiȘtergere
  41. Bine sustinut articolul cu partile foto, in care pari ca retraiesti, cu autorul/ autorii, taman acele timpuri. O tempora....

    RăspundețiȘtergere
  42. Frumos omagiu, placute amintiri. Te felicit....

    RăspundețiȘtergere
  43. Revenire: buna si continuarea de pe celalalt blog... am propus si eu ceva.... de citit, ce anume.

    RăspundețiȘtergere
  44. Excelent mon cher, imbatabil. Voi citi si continuarea... dar, mai tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  45. Am reusit a citi continuarea; acelasi ritm alert. Bine documentat... ce mai, un regal! Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  46. Un material despre idei tacute, care au existat, ori inca mai exista in mentalul colectiv.... in primul rand datorita unor oameni ca dvs si dl Pascal. Sincere Felicitari....

    RăspundețiȘtergere
  47. Comentariile sunt pe masura textului, iar textul propus bate adeseori realitatea imediata. E bun, nimica de zis.

    RăspundețiȘtergere
  48. Imi permit sa scriu in numele tatalui meu , e onorant faptul ca Dvs ati publicat aceste articole si, cumva, la apusul vieții tatalui meu ii dăruiți aceasta bucurie.
    Toată viata lui a scris si a publicat, desi formarea lui este una juridică, "litera" si "condeiul " i-au fost prietenii lui intimi.
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  49. Sa aveti parte numai de astfel de "lovituri" mediatice, pacat ca bloguri de acest gen, nu prea sunt mediatizate corect. Dar, intr-o lume atat de stramba, nu cred ca mai avem ce spera!!!

    RăspundețiȘtergere
  50. Lumina palida a bunului simt, al exactitatii si rigurozitatii numai la dvs pe bloguri putem gasi/intalni! Da, chiar nu stiam atatea date. Felicitari si pt "invitatul" ales... la cat mai multe astfel de "nazbatii".

    RăspundețiȘtergere
  51. Se zice-n popor ca frumusetea omului sta in ceea ce lasa... in timpul vietii. Transmiteti-i daca veti putea, domnului Pascal ca are asa ceva... Duminica frumoasa, in armonie cu divinitatea!

    RăspundețiȘtergere
  52. Apai cum sa zic si eu... fain articol... frumos si constructiv om... se vede cat colo, ca-i din Ardeal... Geaba, nu Banatul e fruncea!!!

    RăspundețiȘtergere
  53. Un om, in speta un BARBAT, ramane in mentalul colectiv inca din timpul vietii. Domnul Pascal pare ca a reusit asa ceva... nu mai intreb de pomul sadit, ori de casa... Clar lucru ca a reusit. Si alaturi de acesta si dvs... La cat mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  54. In trecute vremuri, la care si domnul Pascal face referire exista o emisiune la TVR numita asa: "O viata , pentru o idee...". Exact acest sentiment ai, eu ca si cititor citind aceste randuri. Multumesc... Duminica spornica.

    RăspundețiȘtergere
  55. Superb materialul, plin de istorie, de date, dar mai presus de toate, plin de nostalgie, de bucuria trecutului.

    RăspundețiȘtergere
  56. Bun articol...am intalnit o poveste, la fel de interesanta si-n publicatia "Independenta Romana", semnata de acelasi autor! Felicitari, strasnic blog!

    RăspundețiȘtergere
  57. Material de poveste, cu multe date, incarcat de nostalgia placuta a unui trecut in care fiecare cuvant este incarcatde istorie. Felicitari sincere autorului, dar si blogului

    RăspundețiȘtergere
  58. Ciudata senzatie am avut; sa ma si explic: citind articolul de fata, am simtit ca... nimic nu este mai frumos, dar si bine facut. Iata un material foarte bine inchegat.
    Bucuria si mirosul trecutului razbate din toti porii materialul acesta; cu un autor romantic, dar care foloseste foarte bine verbul. Intr-un cuvant, un melange bine mixat...
    Felicitari. Sper sa recidivati cu astfel de povesti, cat mai mult posibil.

    RăspundețiȘtergere
  59. Sooper documentat articol, dar si binevenit.Te felicit.

    RăspundețiȘtergere
  60. si cand te gandesti cum a ajuns fotbalul romanesc azi?!

    RăspundețiȘtergere
  61. Romanie plai cu dor, fotbal cu dureri...

    RăspundețiȘtergere
  62. Nici o zi fara de peste... caci, nu-i asa...ghici de unde se impute pestele?! Asa si cu fotbalul...

    RăspundețiȘtergere
  63. Taticu... tare adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  64. Un simplu...Multumesc, dar si un real... Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  65. A da, domnul cu istoria clubului UTA, pacat ca a cazut pe mana, in "falcile" unui "boschetar, politic"!

    RăspundețiȘtergere
  66. cu asta doar o sa ramanem, cu astfel de istorii... si nu e singura poveste ....

    RăspundețiȘtergere
  67. bun material... bine intocmit!

    RăspundețiȘtergere