luni, 1 mai 2023

POVEȘTI MAI PUȚIN ȘTIUTE... DE 1 MAI

În fiecare an, după ce primăvara lunii aprilie își intră în drepturile sale oficiale, ne îndreptăm vertiginos
către luna mai, luna florilor, atunci când natura ne confirmă, în sfârșit... că ne putem relaxa; pentru că frigul a trecut.

Ziua de 1 mai a capatat o simbolistica extrem de puternica de-a lungul timpului. Este o zi publica de sarbatoare in intreaga lume, avand diverse conotatii pe care si noi in Romania le cunoastem si le celebram.

In primul rand 1 mai reprezinta pentru multe culturi de pe mapamond o sarbatoare traditionala a primaverii. In Germania este Noaptea Valpurgiei (30 aprilie-1 mai) unde vrajitoarele si demonii se dezlantuie, in Franta oamenii isi ofera in semn de iubire lacramioare, iar in Marea Britanie se incoroneaza, in fiecare an, Regina Lunii Mai. De 1 mai in Romania traditionala inca se mai sarbatoreste Armindenul, un simbol al vegetatiei care protejeaza recoltele si animalele. De Arminden, oamenii se spala dimineata cu roua (pentru sanatate) si pun ramuri verzi la porti pentru noroc si belsug. De asemenea pentru sanatatea vitelor, recolte bogate si pamant fertil, cei care mai pastreaza aceasta traditie ies la iarba verde, unde mananca miel, cas si beau vin rosu cu pelin.

Dar, data de 1 mai este mult mai cunoscuta in intreaga lume ca fiind Ziua Internationala a Muncitorilor sau Ziua Muncii. Aceasta zi este celebrata in peste 80 de tari si reprezinta de fapt o comemorare a masacrului din Haymarket, din anul 1886 care a avut loc in piata Haymarket din Chicago, Statele Unite. Federatia Sindicatelor din Statele Unite și Canadei susținea introducerea unei rezoluții, prin care se dorea ca, 8 ore pe zi sa constituie ziua legală de muncă, începând cu 1 mai 1886. Pe teritoriul Statelor Unite au avut loc o serie de manifestatii, care au adunat sute de mii de oameni. La Chicago manifestatia a avut cea mai mare anvergura cuprinzand 90.000 de sustinatori ai ideii de 8 ore de lucru/zi. Din pacate pe parcursul zilei au avut loc incidente violente, 4 protestatari au fost împușcati, 66 de politiști au fost răniți, în urma aruncării unei bombe, iar alte sute de protestatari au avut de suferit.

În urma acestui eveniment sîngeros, dar și dramatic din piata Haymarket, data de 1 mai a fost declarată oficial ca: Ziua Internationala a Muncii, în memoria victimelor care s-au sacrificat de fapt pentru ca, posteritatea să beneficieze de o zi de lucru legală, una de 8 ore.

În România, Ziua Muncii a fost introdusă în 1890, de către Carol I. In timpul regimului comunist, aceasta zi a fost transformata de catre propagandisti in ocazia perfecta de a aduce laude „bravilor conducatori”, pentru linistea si bunastarea oferita poporului. 
Românii defilau în acea zi kilometri întregi, făceau marșuri de multe ore prin soare, iar la finalul zilei primeau cu puțin noroc o bere și un mic,  ori poate... doi.

22 de comentarii:

  1. Buna prezentare, de retinut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu altii cum sunt, dar eu tot la mici si bere ma gandesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ii ghini di stiut, toate aistea "bazaconii", traiasca berea, care ne-o facut! Dar si a asistatilor...din maternitate si pana "today"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap... interesante amanunte; dar din pacate conotatia de azi s-a pierdut! O tempora

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant și chiar ușor amuzant articolul acesta . Eu, sincer vorbind, îmi aminteasc doar de tertipurile folosite de mine și colegii mei, de școală, facultate sau serviciu, când treceam prin fața casei mele, în bulucul de viitori demonstranți, la orele dimineții și ne strecuram, nevăzuți, în casă, unde ne aștepta bunica mea cu nechezol și biscuiți populari. Eram fericiți că îi păcălisem și în acel an!

    RăspundețiȘtergere
  6. Prezentarea aceasta, pe mine una, m-a impresionat prin importanța pe care a avut-o această zi! Si pe care, sper, să o aibă în continuare, pentru toți cei ce vor să se bucure de ea, amintindu-și evenimentele istorice, sărbătorile tradiționale și, bineînțeles, bucuria de a fi cu cei dragi, în prima zi a lunii florilor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici blogul dvs nu e mai prejos... aceleasi aprecieri, si de la mine!

    RăspundețiȘtergere
  8. 1 Mai! Zi pentru care, pentru a fi recunoscuta pe plan mondial, s-au sacrificat oameni! Apoi, a fost confiscata de regimurile rosii si au transformat celebrarea muncii in victoria socialismului asuora putredului capitalism! Azi ce a mai ramas! Amintirile crlor de-o anumita varsta si marea Miciniada la iarba verde! La noi zic! Ca in alte tari cu adevarat capitaliste Ziua de 1 Mai are simbolistica proprie! A sarbatoririi muncii! Traiasca, deci!

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesante comentarii, pe masura subiectului redat... bravoo!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pt unii o fost muma, dar pentru altii?! In rest, traiasca micul!

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase povesti... despre o altfel de lume!

    RăspundețiȘtergere
  12. ce mai, deja mi-e dor de acele vremuri!!!

    RăspundețiȘtergere