miercuri, 27 aprilie 2022

POVESTEA... UNEI CĂRŢI DE ..."FLORAR"

Nu, nu este vorba de meseria în sine...ci, mai mult ca oricând de o carte... o carte, construită în tăcere, despre a cărei poveste am să o spun, chiar în prima zi, a lunii lui Florar... Azi... am să vorbesc despre carte, cu unii dintre sărbătoriţii zilei de Sfânt Gheorghe... domnul profesor... Ţiclete... GHEORGHE ŢICLETE!

Un dialog aparte, despre această carte... cu un nume predestinat.... în care s-a vorbit cu mult simţ, BUN...SIMŢ, despre o Românie care cândva era "vibra"sub ochii noştrii... dar care azi, a apus... şi probabil, ori se prea poate ... că a fost ABANDONATĂ... la una dintre gropile de GUNOI... de la PERIFERIA... unei cetăţi... CETATEA LUI BUCUR!


Autor: V-a fost greu, în a parcurge această carte?

Profesorul: Sincer, chiar cu multe probleme inerente vârstei şi suferinţelor care nu mă iartă am reuşit a termina cartea dumneavoastră, joi 14 aprilie, la primele ore ale dimineţii. Dar, la fel de sincer vă mai spun şi că, am trăit alături de autorul cărţii, dar în egală măsură şi cu personajul ei, Toma Ştefan, toată această carte. Chiar şi titlul ales: "Numele ţi-l dau părinţii şi naşii- Renumele ţi-l faci singur..." spune totul, chiar din start.

Autor: Deci, cum a început totul...

Profesorul: Începusem a o citi cu peste două săptămâni, în urmă... dar nu puteam avansa. De ce? Nu puteam  citi, mai mult de 15, ori 20 de minute... însă azi m-am ambiţionat... şi am reuşit a parcurge dialogul - interviu, dintre autor şi acest erou... Toma Ştefan, în care eu unul m-am regăsit. Exact atunci, când am încercat să-mi croiesc drumul vieţii, chiar dacă a fost mai ostil, dar şi mai spinos. Vă spui sincer că, prin această carte, autorul a reuşit să mă facă a fi în permanenţă, acel martor nevăzut, dar care eram luat ca parte egală, la toate peripeţiile eroului nostru.

Autor: Ce elemente v-au atras mai mult din cartea aceasta?

Profesorul: Păi să spunem aşa, într-o enumerare aleatorie, a unor elemente, prezente în cartea aceasta: faptul că, la începutul fiecărui capitol, autorul îţi explică despre ce-i vorba, anticipând într-un mod inteligent, tot ce va urma... a constituit pentru mine unul, cea mai ispititoare.. să numesc aşa... ademenire! Autorul-reporter încearcă şi cred eu că reuşeşte pe deplin a te face să te simţi părtaş, la toate întrevederile avute, cu eroul cărţii. Am fost... chiar şi iluzoriu, deci chiar şi aşa, de la pagina 5... prezent cu ei, acolo, atunci când autorul se gândea să afle, pentru ce s-a gândit Toma Ştefan a purcede să "zămilească" cartea de faţă.

Autor: Să lăsăm pentru un moment, în spate imaginea autorului ... şi să vă întreb cum vi s-a părut personajul principal al cărţii, Toma Ştefan?

Profesorul: Atunci când dumneavoastră ca şi autor încercaţi a-l ademeni pe acesta, în a-şi relata povestea vieţii sale, Toma Ştefan nu ezită şi vă mărturiseşte următoarele: "Am un dor de a povesti, cu toate că eu vorbesc puţin în familie, dar când mă întâlnesc cu cineva... şi-l prind, la înghesuială, mă apuc şi vorbesc... mult". 

Uite cum, aşa se ajunge ca acesta să mărturisească totul: cum a strâns de-a lungul timpului, tot felul de notiţe legate de copilăria sa, anii de şcoală elementară şi profesională. Apoi, cum a continuat liceul, la seral, dar şi serviciul, cât şi facultatea. Dar chiar şi elemente din perioada cât a fost primar, al Dobroeştiului.


Un alt element, care ţine şi de tinereţea subsemnatului este atunci când îşi aminteşte despre îndeletnicirile concetăţenilor săi, da şi pe primul oc pune acele "gheţării", dând astfel posibilitatea celor mai în vârstă să-şi amintească, despre această "meserie", grea, dar atât de necesară şi de avantajoasă, pentru cei mai mulţi.

Povesteşte, mai apoi, despre celelalte preocupări zilnice necesare traiului şi ajunge la "binefacerile socialismului", unde relatează aspectele nefaste ale perioadei colectivizării.

Dar sincer, pe mine unul, ca şi cititor m-au tuşat amintirile legate de perioada în care, acesta a activat la spitalul Fundeni. Evocările unor profesori medici precum: Dan Setlacec, Oproiu, CC Iliescu, dar şi a profesorului Olănescu. M-au emoţionat, în egală măsură şi amintirile domnului Toma Ştefan, despre Maria Tănase, atunci când aceasta era bolnavă de cancer şi internată la Fundeni, iar mai departe, îmi place şi modul cum încercaţi a clarifica şi adevăratul motiv, al morţii sale!

Autor:  La final, dacă ar fi să recomandaţi această carte, cuiva care ar vrea să o citească, enumerati câteva "atuuri" pe care cartea le-ar putea da, viitorului cititor?!

Profesorul: Pentru mine unul ar fi simplu, iar cum lucrurile simple nu au nevoie de multe comentarii, de multe explicaţii... atunci sunt obligat a fi, dar şi a vorbi la timpul PREZENT: atât de coerent, de simplu, dar şi de frumos ne este prezentat totul, încât sincer aş mărturisi celui care ar vrea să o citească că, vorba autorului,  să o citească, căci : "CITITUL NU A OMORÂT... PE NIMENI" 

La care, ca un plus, aş mai adăuga aceste minime observaţii, de final... fotografiile incluse asigură o completare foarte inspirată, iar invocarea discuţiei avute împreună, pe mine unul mă onorează. Concluzia nu poate fi decât una la superlativ: această carte este minunată şi plină de învăţăminte... Felicitări.. atât autorului, dar şi personajului cărţii: pentru CURAJ... dar şi pentru... PERSEVERENŢA arătată.... 

LA MULTI ANI...din partea mea...atât domnului profesor ŢICLETE... cât şi EROULUI cărţii, care foarte curând va "bifa" , cea de a 78 "BORNĂ", a vieţii domniei sale!

15 comentarii:

  1. Am fost în Dobroiesti, ajutând pe colega mea implicată în programul împotriva abandonului scolar.... cu toate astea, am întâlnit copii care dintr-un desen aveau imaginația să facă o poveste ce maturii nu sunt în stare să facă... cu suflet curat și minte limpede și o imaginație debordantă.... sau copii ce desenau sau pictau peste profesioniștii din domeniu... în rest? România nu mai este ultima spiță a roții de bicicletă.... suntem membrii cu drepturi depline în Uniunea Europeană și peste două luni vom fi și în Shenghen... fără să mai vorbim că nu vom mai avea vize cu Statele Unite ale Americii și să nu mai vorbim că suntem membrii plini în NATO. Iar Bucureștiul are farmecul lui, cu primari de sector și cu un pliculici cu freză, mască și biclă, ce cade de pe ea, împiedicându-se de un șobolan în Cișmigiu, doar e cel mai ecologist primar al capitalei... strânge gunoaie, gândăcei, țânțărei și șobolănei... ca și prietena lui franțuzoaică, primăriță de sector... mai ecologistă și iubitoare de animale de tomberon..... în rest? Bucureștiul arată bine... daaa! În centrul istoric, pavajul pus de opărescu se dezlipește-n biscuiți... copacii au la rădăcini beton, pus la rădăcini de marele primar al sector 3, pe nume betoniță.... în fine, centrul vechi are farmecul lui unic în lume... baruri, flori, fete, minoritare și minoritari, restaurante, mâncare, muzică, alcool, hoți, hoteluri, turiști, pierde vară, oameni ai străzii, fete de oraș, cerșetori, manele, locuri de lux, străini, bani, valută, cocalari, curieri, fete frumoase, dans la bară, masaj exotic, whisky, Cognac, Champagne, gusturi rafinate, bijuterii, țigări sau prezervative.... pizza, burger, paste, grătar cu mici, cântă Gică Petrescu, Fripturi la grătar, legume, dulciuri, înghețată... criză mon cher! În rest vorba senatorului "Vârtosu" din "senatorul melcilor", la începutul filmului în timp ce urina în vale... "frumoasă țară avem".... și e bine că e locuită....

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru materialul postat, are dreptate profesorul Ticlete, cartea chiar o recomand... personajul principal al cartii, extrem de pitoresc... Merita aceasta carte. O recomand.

    RăspundețiȘtergere
  3. REVENIRE.... am dovedit că suntem cei mai buni oameni, săritori și ne ajutăm vecinii la nevoie mai ales în aceste momente de grea suferință. În concluzie, România trece prin cea mai bună perioadă din istoria sa. Ce-mi doresc? Îmi doresc să fie pace și să fim lăsați să ne dezvoltăm, ca până acum.... DOAMNE AJUTĂ TUTUROR ȘI NOUĂ!
    BREADEN ROBOTU


    Robotu' optimist

    RăspundețiȘtergere
  4. Un interviu excelent....

    RăspundețiȘtergere
  5. Profesorul Ticlete e un om de toata stima, la fel ca si prietenul domniei sale, excelentul ziarist, scriitor si epigramist, Geo Calugaru. Personajul cartii domniei voastre, Toma Stefan, chiar imi pare un personaj decupat din alte timpuri istorice. Va felicit... sincer.Mai am o singura intrebare: Unde pot gasi cartea? Am citit-o, dar nu am achizitionat-o..din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Va felicit, pe profesor il stiu, cartea am rasfoit-o.E interesanta ca si memorialistica.... Merita demersul... sper ca ameritat si efortul. Un gand bun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, interesant interviul, carte e ok... chiar am citit-o.

    RăspundețiȘtergere
  8. Alese cuvinte, cartea e deosebita

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari...l-am cunoscut pe profesorul Ticlete... stiu ca facea pereche cu domnul Calugaru.... Da emotionante cuvinte. Cartea e deosebita, in primul rand prin interventia domnului Bogdan Luca, al carui stil... de "bisturiu social", exprimat prin cuvinte... taie si-mi pare ca vrea a face curatenie... geaba insa... Romania va ramane la fel de murdara!

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoase cuvinte... cartea am apucat a o rasfoi; imi pare una frumoasa cu puternice tente memorialistice. Apreciez si eu cuvintele acestui domn profesor!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Profesorul Ticlete extraordinar.... insa, si usor ipocrit

    RăspundețiȘtergere
  12. Cet écrit, vu à travers les yeux de ce professeur d'université, est en fait une analyse originale. Una sine die... dans lequel le héros du pays... se reconnaît à travers les yeux, mais aussi la nature de ce professeur d'université. Oui, pourquoi pas ?!

    RăspundețiȘtergere