sâmbătă, 6 februarie 2021

POVESTEA BIRJARILOR DIN BUCURESTI

AM ALES CA, PRIMA MEA POVESTE DIN ANUL  ACESTA SA FIE DESPRE BIRJARII, DIN BUCURESTIUL DE ALTA DATA. NUMITI SI MUSCALI. DECI, HAIDETI SA-I DAM DRUMUL.

Din capul locului tin sa-i MULTUMESC sincer domnului NELU FIERARU pentru povestea de azi.

Primii muscali au apărut la Iași, la începutul secolului al XIX-lea, dar mulți dintre ei au lăsat Iașiul și au venit în București, unde au și rămas. Majoritatea muscalilor erau cunoscuți și sub numele de „scopiți” deoarece, după ce se căsătoreau și apărea primul lor născut, acești bărbați deveneau eunuci, aceasta fiind învățătura primită de la proorocul lor, Selivanov.Ţăran din raionul Oryel, în centrul Rusiei, Kondraty Selivanov a fost un tip interesant al vremii sale, un exaltat destul de convingător, care a fondat o mișcare religioasă ce promova ca principală cale de mântuire castrarea, dând destulă bătaie de cap stăpânirii țariste de-a lungul întregii sale vieți. Scopiții ruși erau oameni blânzi, politicoși, care nu consumau alcool și detestau violența, fapte care-i făceau populari în Rusia acelor timpuri, dar secta lor era considerată de autorități drept o erezie periculoasă. Cunoscând în țara lor o prigoană acerbă, scopiții au început să-și caute adăpost în afara granițelor Rusiei – și l-au găsit pe tărâm românesc.În București, ei locuiau pe o stradă în apropiere de Obor, care a primit numele de strada Birjarilor (azi Strada Episcopul Radu), și aveau case diferite de cele ale românilor. Potrivit cronicarilor timpului, casele aveau porți de scânduri, înalte de trei metri, care nu permiteau privirilor indiscrete să vadă în interiorul curților. Pe la 1870, numărul lor în Capitală ajunsese la 130 de bărbați și 60 de femei. Erau enoriașii Sfântului Ion Moși, în preajma căruia își aveau cimitirul, și aveau un lăcaș de rugăciune undeva în suburbia Silvestru; dar se mai zicea că aveau și un loc de întâlnire și de cult tainic, într-o stupină din pădurea Tunari.

17 comentarii:

  1. Muscali li se mai zicea si la rusi... interesanta poveste!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a plăcut mult pentru că îmi plac caii. În fiecare zi învățăm ceva interesant. Ce plăcut ar fi să existe un loc, special amenajat , pe o suprafață întinsă de teren, unde urmașii acestor muscali și caii lor, să ofere plimbări de relaxare celor ce doresc să se recreeze

    RăspundețiȘtergere
  3. Caii sunt animale de o frumusețe deosebită și de o blândețe aparte, dacă știi să îi iubești și să le oferi ce au nevoie. Povestea birjarilor din Bucureștii de altădată îmi confirmă acest crez. Muscali blânzi ca și frumoșii lor cai! Viața acestor birjari din București, cred că nu se potrivea cu viața muscalilor din Rusia, dar tradiția și crezul lor nu avem dreptul să-l comentăm! Mi-ar plăcea să mai existe , în București, această posibilitate de a vedea un birjar, cu șareta lui , trasă de un cal frumos și îngrijit , cu care să facem o plimbare intr-un parc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Povesti, povesti din lumi apuse.multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu i rea povestea; oare cati vor lua in seama o astfel de poveste?! Multumim si nu uita a " recidiva"!

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant articol. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. aha, deci asta e inceputul STB-ului, dar si a taximetrelor de azi? De tinut minte... multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce poveste, atat de aproape de lumea in care am trait si eu...o data! Multumesc fain!

    RăspundețiȘtergere
  9. inceputul taximetriei, ori a STB-ului?!

    RăspundețiȘtergere