sâmbătă, 2 martie 2019

UMBRELE NEȘTIUTE ALE „POVEȘTII” LUI CREANGĂ

Foarte puțini dintre noi cunosc faptul că, pe 1 martie vede lumina zilei, la Humulești, Ion Creangă. Cu toate acestea...  deși în ''Fragment de biografie'' Ion Creangă însuşi spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data naşterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuţi din Humuleşti publicată de Gh. Ungureanu, Creangă s-ar fi născut pe 10 iunie 1839. 
Creangă a mai avut încă şapte fraţi şi surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile şi Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria şi Ileana în 1919.
În 2014, a fost descoperit un jurământ "misterios" în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iaşi, documentul în cauză dezvăluind existenţa unei grupări "secrete",  din care făceau parte mai multe personalităţi ale secolului al XIX-lea, între care: Nicolae Culianu, Nicolae Gane şi Ion Creangă.  Așa ni  se arată existenţa unei grupări "secrete" din care făceau parte personalităţi proeminente ale secolului al XIX-lea, între care şi mai mulţi membri ai Societăţii Junimea din Iaşi.Iată cum suna acesta: "Jur pe onoare şi conştiinţă./ Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce", se arată în textul semnat de membrii grupării.
Potrivit reprezentanţilor Muzeului Literaturii Române din Iaşi, circumstanţele în care documentul a fost semnat sunt, deocamdată, necunoscute, însă instituţia a început demersurile de cercetare în vederea stabilirii contextului în care a luat naştere "comitetul" şi a identificării tuturor semnatarilor. 
Cercetătorul ştiinţific al MLR Iaşi, Dan Jumară, a declarat că,  acest text se înscrie în "categoria jurămintelor de credinţă faţă de patrie şi popor". Cercetătorul ieşean a mai spus și că documentul a fost semnat înainte de anul 1883, când a încetat din viaţă unul dintre semnatari, respectiv Al. Lambrior.
"Având în vedere statutul moral şi profesional al celor care semnează succintul manuscris, putem considera că aceştia şi-au respectat jurământul. Semnatarii însă au reuşit, fără îndoială, să păzească secretul absolut, cu privire la forma lor de organizare, după cum s-au şi angajat", a declarat cercetătorul ştiinţific al Muzeului Literaturii Române Iaşi, Dan Jumară.

  • CINE AU FOST SEMNATARII ACELUI STRANIU LEGĂMÂNT?
Nicolae Culianu (1834-1915) a fost matematician şi astronom, membru al Societăţii Junimea şi al Academiei Române, rector al Universităţii din Iaşi, între 1880 şi 1898.
Nicolae Gane (1828-1916) a fost scriitor, magistrat, avocat şi om politic, ministru, membru fondator al Societăţii Junimea şi membru al Academiei Române, iniţiat în loja masonică "Steaua României".
Alexandru Lambrior (1845-1883), a fost filolog şi profesor, membru al Societăţii franceze de lingvistică, al Societăţii Junimea şi membru corespondent al Academiei Române.
 A.C. Şendrea - profesor la Facultatea de Drept a universităţii ieşene
I.A. Darzeu este considerat un remarcabil pedagog, autor de manuale şcolare în perioada respectivă.
Ion Creangă (1837-1889) a fost scriitor, membru al Societăţii Junimea

Cu siguranță rămâne un singur lucru: documentul, descoperit recent în arhiva MLR Iaşi, arată existenţa unei grupări "secrete" din care făceau parte personalităţi proeminente ale secolului al XIX-lea, între care şi mai mulţi membri ai Societăţii Junimea din Iaşi. 

11 comentarii:

  1. Masoneria era atunci si o moda, dar si o necesitate politica, prin care te puteai exprima! Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent... atat ca povestire despre Romania, cat si ca informatie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ghinisor punctat! La cat mai multe de astfel de snoave, cu talc! Cum cred ca ar fi spus si ”Badia” Creanga, daca ar fi citit aceste randuri!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu o stiam, dar imi pare credibila! Daca e asa, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. CREANGA RAMANE CREANGA, ORICE AR SPUNE ACUM ASA ZISII ~TELECTUALI~ DE MUCAVA! CRED CA STI CUM SE MAI ZICE> DUPA RAZBOI, MULTI VITEJI SE ARATA!>

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta poveste, ba chiar elemente inedite!Te felicit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa poveste.... asa ca, nu va mai mirati ca a fost atat de "ghinisor" restaurata!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos si nu uita ca:
    ..."Dragostea inseamna sa fii aspru cu tine,dar ingaduitor cu ceilalti"(Sf. Cv. Serghie de Radonej)

    RăspundețiȘtergere
  9. Povestirea e de soi... de soi bun!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Citind acest articol, ce dezvăluie existența unei grupări secrete, din care făcea parte și marele nostru povestitor, atât de îndrăgit de copii, alături de personalități proeminente ale ultimelor decenii din secolul XIX, document descoperit atât de târziu în arhiva Muzeului Literaturii Române din Iași, merită apreciat pentru informațiile oferite! Este necesar a se urmări evoluția cercetărilor efectuate de D-l Dan Jumară, cercetător științific al muzeului. O nouă pagină de istorie a vieții intelectuale și culturale românești!

    RăspundețiȘtergere