luni, 15 octombrie 2018

SATUL UNDE OAMENII DORM, MAI TOT TIMPUL, IAR CAND NU DORM BEAU


Vinerea trecută, undeva in județul Teleorman: acolo oamenii preferă să bea, sau să doarmă decît să muncească! Scena a avut loc în comuna Dudu. Pentru cine nu știe, ori poate nu a aflat Dudu este un sat în comuna Plopii-Slăvitești din județul Teleorman, Muntenia, România. Se află în partea de vest a județului, în Câmpia Boianului. La recensământul din 2002 avea o populație de 925 locuitori.Este formată din satele: Dudu, Brancoveanca ... și Plopii Slăvitești! Biserica din sat, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" a fost construită în 1837 și are statut de monument istoric .
Am vizitat mănănăstirea Plăviceni, dar ce să vezi, pănă acolo, la birtul din sat, cel de lîngă poștă am rămas uimit... cănd pe iarba de acolo stătea lungit cu ”butelcuța” de bere... lăngă poșta de la intersecție zic stătea lungit bădia, să-i spunem Vasile care se uita larg în ochii Soarelui, nu a lui Soare cel din bancurile de pe vremea lui Ceașcă! De ce mi-am adus aminte de un astfel de episod? Pentru că, putin mai încolo era și domeniul de vănătoare a unuia ...știut pe aci, în capitală, Liviu! Și ăia stăteau a curăța ”urmele” Toamnei, din fața domeniului. Dar, ca orice ”costa rican” sau ”madagascarian”, trecut prin pridvorul politichiei noastre utopice, toate acele ”urme” sunt trecute pe numele Bunicii, Verișorului, Șefului de post, sau oricarui alt ”OM” de bine, sau la bine știut!


Birtul e ceva firesc, ceva normal.... și face parte din ADN-ul rasei umane, din zona aceea! Și,  m-am apucat a întreba ce și cum. Și iată ce am aflat: 
”Maică aci, bărbații daca nu au pensie stau toată ziua în crîșmă.Mulți au venit a le da de muncă...și nu prea vor.Atunci cănd nu mai au bani se apucă să fură, ce apucă: uite de la lemne pănă braconajul din gospodăria lui, ăla de la București.Eu am muncit toată viața și mă trezeam , dar de întins mîna niciodată.Azi, cum cîntă cocoșul cum sunt în fața crîșmei” îmi spuse baba Safta... 
Motivele nu e musai a le căuta în SINERGIA nu știu căror fapte, ci așa cum am aflat în fața sticlelor mînuite cu dexteritatte greu de imaginat de unii dintre localnici ar sta , îin primul rînd prin refuzul locurilor de muncă.Unii, mai ingeniosi spun... la unison, ca: ”nu au cu cine să-și lase copii acasa...”
Alții, mai puțin poate, deşi au cel mult zece clase şi nu sunt calificaţi în nicio meserie, vor salarii de peste 2.000 de lei. Este  și cazul lui Nelu găsit tot în zona crîșmei: Nu mă interesează locuri de muncă pe bani puţini. Aici sunt prost plătite locurile de muncă. Eu vreau minimum 2.000 de lei. Eu am şcoala vieţii. Am fost ultima oară în Oradea la şosele“ mi-a mărturisit între două sticle și o țigară amară Nelu!

Și alții, ca și ultimă categorie...  se încadrează și Dănuţ Maluțan, un bărbat de 45 de ani care trăieşte împreună cu soţia lui Praschiva, de ani buni din ajutorul social şi din alocaţiile celor trei copii. Iată ce mi-a mărturist si acesta:Dacă lucrez şi cu ziua, pierd ajutorul social. Este bine şi aşa, cu ajutorul social. Primesc 400 de lei şi, cu alocaţiile copiilor, ne descurcăm cum putem. Dar nu mă tentează altceva. E bine aşa“, îmi mărturisi săteanul!


La întoarcere, la răscruce de  drum , prin pădurea ”nebună”, de lîngă ”moșia” ascunsă ochilor curioșilor, taman de drum am putut zări și un mănunchi de oameni, adică săteni, dar aștia loviți brusc de ”MICROBUL” muncii... și stăteau acolo pe marginea drumului... pentru a ”mătura” pașii răuvoitorilor care ar trece pe acolo! Oare munceau doar pe un pachet de țigări?! 

A, era să uit... ca un paradox al vieții de capitalism teleormănean ”sălbatic” acolo s-a dezvoltat  al naibii de tare și BRACONAJUL, asta ca formă de supraviețuire!!!! Dar despre acest ultim ”HOBBY”impus de viață, am sa va scriu într-o altă poveste, una despre Romînia lui Dracnea!... Ori poate Dragnea!?Nu de alta, dar tot de pe  acolo am aflat că...oamenii îî spun, mai nou, dar din ce în ce mai des DRACNEA.... Oare de ce?!

15 comentarii:

  1. Simplu că bună ziua... "a crescut penusile și salariile"... și decât să muncești sub 2000 de ron, stai mai bine în birt... dacă bulangii ăștia oferă "locuri de muncă".. atunci să muncească ei în fantastice condiții de muncă pe care ei le oferă. Mă întreb, de ce oamenii de atâta bine, nu vin în București să pună mâna pe biscuiți de asfalt, protestand "pașnic" desigur... și să dea alături de noi cu pas și alde de pământ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olivier e simplu, au prea multa ”motorina” in ei... si raman abandonati prin santuri! Ori e musai sa stea la rand, la domeniul lui nenea ala, de vanatoare!

      Ștergere
  2. O lume vesela acolo, la tzara! Dracnea sa traiasca, Romania sa... o ”Bieleasca”!

    RăspundețiȘtergere
  3. Să vedem, asta până ce nea livache se supără odată, pune mâna pe cuțit și topor și le taie corcodușii, lăsând oamenii fără țuică iar electrozii o să-i dea pe cartelă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are de ce, pentru ca va avea nevoie permanent nevoie de masa de munca! Nu (se) va exista o asemenea situatie! Unde ai vazut tu ca munceste STAPANUL si se uita IOBAGUL? In decursul istoriei acestui popor?!

      Ștergere
  4. Tocmai de aceea recomand cu căldură iobagului să plece afară și să nu se increadă în rumân, indiferent ce job cu "condiții excelente" îi oferă. Ș-am încălecat pe o gutui și să mai scrie și alții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat tare, nu de alta dar aveti verbul ascuns in buzunarul de la ”chiept”! Sper ca nu va este teama si brusc nu mai vreti a PUNCTA!?

      Ștergere
    2. Lasa-l ca poate nu mai are ce scrie, ori spune! Asta este....

      Ștergere
  5. De vei gasi un sat in care tiparul descris e altul atunci revin in Romania! Pana atunci, in Romania fiind, departe de tara sunt...

    RăspundețiȘtergere
  6. Etosul romanesc, sufletul taranului roman, pur si original nu naste tortionari! Amestecul de sange si gene, khazari si ceangai si alogeni dd orce fel.. da

    RăspundețiȘtergere
  7. CHIAR INTERESANTA SCRIEREA, CEVA INTRE ZAHARIA STANCU SI RADU TUDORAN... CA STIL... VA FELICIT!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e rau... ba chiar real... Bravos Natiune

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine scris si, mai ales...bine gandit. Articulat si cu multe idei actuale...

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest articol, din nefericire pentru ceea ce ar trebui să ne ingrijoreze, m-a amuzat, doar imaginandu-mi viața dusă de acești indivizi între birt, pentru cât mai multă băutură și drumul spre casă, cu unele popasuri prin șanțuri, care doar n-or să stea goale! Bănuiesc că fiecare casă are un șanț în față, deci trebuie umplut, în lipsă de frunze și ploi, după care, obosiți oamenii de atâta muncă, cad, ca să aibă de ce se scula din vis și beție, să mai ajungă și acasă, unde ce să vezi.... îi așteaptă familie grea....! Dragă domnule, ai prezentat, cu talentul specific ție, PARODIA BEȚIEI, ca muncă de căpătâi, în familiile teleormănene din zona comunei Dudu, granița proprietății fostului mare Dragnea, acum doar "dragnea"! Excelent scrisă, mai ales că ai făcut sa se înțeleagă lipsa oricărei intenții de a se apuca cineva de ceva morbid și prost plătit, cum ar fi MUNCA!

    RăspundețiȘtergere