sâmbătă, 1 iulie 2017

POVESTEA ... UNEI TARANCI... DIN OASTEA LUI AVRAM IANCU

Oameni buni, dar si mai putini buni... povestioara de azi m-am hotarat sa ve-o redau, nu de alta, dar poate ca asa LIVACHE din SAELELE... o sa inteleaga mai bine ce inseamna 15 martie pentru OPINCA din munti!

  • Pelaghia RoşuIoana d’Arc din oastea lui Avram Iancu – cea care a condus călare o oaste de femei!!!
Cine este această femeie despre care Crăișorul Munților amintește în scrierile sale? 


Oamenii care-i cunosc povestea o numesc “Ioana d’Arc din oastea lui Avram Iancu” și o prețuiesc ca pe o adevărata eroină. Doar manualele de istorie o ignoră înlocuind-o cu “personalități” precum Andreea Esca, mult mai importantă în educția copiilor din secolul XXI.Pe numele de fată Pelaghina Dufle, eroina din Ardeal s-a născut în 1800 în satul Mărişel, judeţul Cluj. Părinții au hotărât să o școlească ținând-o acasă și dându-i o educație aleasă. Ajunge să studieze și la Budapesta după care se întoarce în țară unde se căsătorește cu Ioan Rosu, cu care are un fiu, Andrei, cunoscut centurion în timpul revoluţiei de la 1848-1849, revoluție condusă de Avram Iancu în Transilvania. Andrei Roșu este cel care va conduce lăncierii români în a doua luptă de la Mărişel, alături de mama sa. Cronicile timpului spun ca la 12 martie 1849, în cea de-a doua luptă de la Mărişel, Pelaghia Roşu a preluat comanda unui batalion format din femeile satului. 

Hotărâte să-și ajute soții și fii, puțini la număr în fața dușmanului, de unde și pornirea lor de a intra în luptă, aceste femei rămân in istorie prin atacul călare dezlănțuit împotriva inamicului pe care au reușit să-l sperie, făcându-l să se retragă.

Pelaghia Roşu a fost recompensată pentru vitejia sa în timpul revoluţiei paşoptiste. A primit de la guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth, suma de 100 florini la data de 9 octombrie 1850:
„Pe temeiul preaînaltei împuterniciri dela 21 August 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roşu, mama lui Andreiu Roşu din Mărişel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstraţia săvărşită cu isteţime în contra insurgenţilor, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei.” S-a stins din viața la 10 iulie 1870 și a fost înmormântată în cimitirul din satul Mărişel.
  • SA NU UITI ASTA LIVACHE... FIU DE MELETZAN

În amintirea sa, școala din satul Mărişel îi poarta numele. “Şcoala a fost construită în anul 1925 şi a funcţionat iniţial ca şcoală de IV clase, apoi din anul 1960 a funcţionat ca şcoală de VIII clase. În anul 1994 şcoala a primit denumirea eroinei satului PELAGHIA ROŞU.” (scoalapelaghiarosu.ro) În anul 1999 în curtea şcolii s-a dezvelit bustul omagial. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu