Azi, vă doreşte şi cel din spatele rândurilor de faţă... un CRĂCIUN FERICIT! Şi un text "DE POVESTE": unul care apaţine domnului RADU ŞTEFĂNESCU...
“Am găsit, într-un vechi ” carnet de bal lista pentru masa de Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine , numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.
Pe la ora 13, în ziua de Crăciun
, se strângeau musafirii: d’alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii
Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul
Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y.
Întâi se
servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu
farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade, albastre încrucişate , şi
tacîmuri de argint sterling englezeşti , se servea alune sărate şi
ţuică de Văleni . Doamnele se învârteau pe la bucătării, „îşi pudrau
nasul” iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun .
Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios –
începeau să umple masa.
Ouă umplute , cu o pastă al
cărui secret s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre ,
unele poate şi cu anşoa , decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau
murături, roşii umplute cu brânză de vaci de la olteni , mezeluri,
neapărat salam de Sibiu , ghiudem , babic , kaizer , trei-patru feluri
de brânzeturi , caşcavaluri , Camembert . Totul aşezat pe platori mari
de alpaca argintată ! Măsline naturale marinate , nu din cele negre . Se
aduceau sticlele de ţuică , neapărat de Văleni şi Piteşti .
Apoi
venea marea salată de beuf , făcută din maioneză pregătită în casă cu
ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania , nu, nu ulei
de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de astăzi !
Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste maioneză
strălucitoare. Pâine albă şi neagră , de pe Lizeanu. Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic .
Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori. Iarăşi
doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile
folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie.
Icre
de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi
frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de
Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece
Mese .
Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar . Se servea un vin alb sec , Fetească . Se
mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele îşi
scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de blană , de la Braşov .
La
un moment dat gazda întreba: „Măi băieţi, dar vouă nu vă este foame?”
Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de sarmale, cu
mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră şi smântână tot
de la olteni . La sarmale mai apăreau pe masă şi două-trei feluri de
muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă. Cine voia
putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perişoare sau o supă de
pui !
Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de
porc , curcan şi vânat , cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte , murăturile
de multe feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de
cârnat , ficat , rinichi , şorici , lebăr , caltaboş , mititei , POMANA
PORCULUI! Două feluri de vin roşu sec, Băbească şi Pietroasele. Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez !
Cine
voia, comanda o cafea , făcută neapărat din cafea braziliană de la ”
Armeanul „. Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci bătută !
Se
mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale
logodne şi încuscriri , călătorii şi vacanţe . Undeva, în salonul mic,
se auzea un PATEFON, iar domnii invitau doamnele la DANS !
Apoi
începeau să fie aduse fructele şi dulciurile , toate odată , ca să
aleagă omul şi să se sature numai văzându-le ! Portocale, mandarine,
banane, ananaşi,
mere, pere şi un… pepene! Urmau
cozonacii , imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de cacao.
Rahat nu se punea pe atunci ! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari! Fursecuri
de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust
fantastic, cum nu se mai fac, două torturi , mereu două . Un tort pentru
Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria !
Apoi
urma dansul, „konga” în toată casa, cadourile trăznite pe care şi le
făceau unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri,
păcăleli, „mima” etc. Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în
hohote ! De Crăciun nu se bea şampanie… doar de Revelion !
Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea (sictir caffe) , semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor.
A
doua zi, prin curier, dom’ Pascale şi coniţa Uţa primeau cărţile de
vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulţumire în care se arăta
cât de bine s-au simţit…”
Iar... de RESTUL; un... CRĂCIUN... LINIŞTIT!



Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu