Da, ați auzit fie și din întâmplare de SATURNALIA?
Dacă încă nu ați făcut, iată foarte succint, cam despre ce și cum vine chestia: Saturnalia, era celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile!!!
Da, chiar ați citit corect... și nu, chiar nu este o greșeală... Pentru a mă putea înțelege și mai exact, uitați contextul, în care se desfășura contextul...
Multe dintre cele mai mari imperii ale omenirii au fost clădite pe spatele sclavilor (de multe ori la propriu). Printre acestea se găseşte şi Imperiul Roman. Aici, sclavia a durat foarte multe secole, aproape întreaga perioadă de existenţă a imperiului. De asemenea, sclavii Imperiului, nu se bucurau de multe privilegii, fiind văzuţi şi trataţi ca proprietăţi, forţaţi să facă tot ce doreau stăpânii acestora. În perioada maximă, sclavii formau 40% din populaţia ROMEI. Unul dintre privilegii era Saturnalia, sărbătoarea care începea pe 17 decembrie, unde aceşti oameni trăiau ca egalii stăpânilor.
- Un festival dedicat lui Saturn, zeul roman al agriculturii
Saturnalia era un festival dedicat lui Saturn, zeul roman al agriculturii. Conform legendei, Saturn a condus Roma în Epoca de Aur a mitologiei romane. Zeul i-a învăţat pe oameni agricultura, de aceea este lesne de înţeles de ce Saturn se bucura de o asemenea popularitate şi de ce romanii îl onorau cu cel mai mare festival. La începutul Romei, sărbătoarea era una simplă, care includea un festival de o zi, dar odată cu trecerea timpului a devenit o sărbătoare care dura cinci zile. Conform istoricului roman Titus Livius, Saturnalia a început în secolul al V-lea î.e.n., devenind cea mai mare sărbătoare din Imperiul Roman, celebrată de toţi oamenii din imperiu.
- Fermierii îşi arătau respectul faţă de Saturn, sperând la recolte bogate anul următor
Începutul Saturnaliei însemna sfârşitul sezonului de semănare, iar fermierii îşi arătau respectul faţă de Saturn, sperând la recolte bogate anul următor. Astfel, sărbătoarea începea cu sacrificii pentru zeu şi cu înlăturarea legăturilor de lână care se aflau la picioarele statuii din Templul lui Saturn, reprezentând un simbol pentru eliberare şi respect. După terminarea acestor sacrificii şi ritualuri, festivităţile toate, începeau odată cu intonarea ”Io, Saturnalia!” de către oameni. Pe toată perioada sărbătorii, erau interzise pedepsele cu moartea şi declaraţiile de război. Erau organizate petreceri publice şi se ofereau cadouri precum lumânări din ceară şi alte obiecte. De asemenea, jocurile de noroc în public erau permise în această perioadă. Oamenii bogaţi, îmbrăcaţi în haine colorate în timpul Saturnaliei şi nu în hainele albe obişnuite, îi ajutau pe cei săraci cu bani sau cadouri. Mai interesant este că stăpânii făceau schimb de locuri cu sclavii.
Sclavilor le era permis să nu îşi asculte stăpânii fără să fie pedepsiţi. Chiar făceau schimb de haine cu stăpânii şi le erau servite mâncare şi băutură. În timpul acestei libertăţi, sclavii puteau spune ce vor, fără să existe consecinţe, aceştia bucurându-se de orice privilegiu al cetăţenilor liberi, precum libertatea de a juca jocuri de noroc sau a se îmbăta.
Povestea de azi, pe cat de actuala, pe atat de ciudata.Fara sa stim, ba chiar fara sa vrem a fost pusa in aplicare, la Timisoara, apoi la Bucuresti! S-a numit generic, Revolutia Romana.... Lectura usoara!
RăspundețiȘtergereDa, interesanta... asa imi pare si mie.Apoi, de cate ori, nu s-o fi respectat in vremuri acest obicei pagan?!
RăspundețiȘtergereChiar Interesant!
RăspundețiȘtergereInteresant!
RăspundețiȘtergereChiar ok o astfel de poveste... bine aleasa si data... nimic de adaugat.Dar si cu multe intelesuri.Directe, sau indirecte.Nu stiam o astfel de poveste: va multumesc!? Dar, oare cati tineri mai sunt curiosi a cunoaste atatea?! Ma, dar va si intreb.
RăspundețiȘtergereMotivațională!
RăspundețiȘtergereMi-a plăcut! Păcat că această poveste nu poate fi aplicată și în zilele noastre! Câte adevăruri și necunoscute, "sclavilor" de astăzi, ar ieși la suprafață și ar deveni cunoscute, dând sentimentul de respect pentru ceea ce trebuie să fie ființa umană, fără prejudecăți!
RăspundețiȘtergereDa foarte bine spus ,pacat ca acest ritual nu a ajuns pina in ziua de azi pt ca noi cei de rind sa facem schimb cu cei ce ne subjuga din pacate si mai bine spus stapini din mileniul3,vin frumosele sarbatori de craciun si la noi in frumosa si bogata tara suntem stapini si sclavi inca,bine ar fi ca acele ritualuri din vremurile romanilor sa aiba loc si acum da din nefericire pt noi oameni de rind nu mai exista un viitor cel putin apropiat in care sa ne numim oameni sunte-m din nefericire sclavi celor care ne conduc si implicit a Europei,cu regret o spun ca nu avem nici o speranta de mai bine,scuze pt com lung dar am simtit nevoia de a o spune,suntem urmasi Daciei si Romei si suntem simpli sclavi.😥
ȘtergereNu mi se pare deloc o întîmplare că ați amintit despre această sărbătoare acum când unii "vizionari"globaliști -progresisti și neomarxisti au purces la planul de sclavizare al omenirii.Ceea ce se preconizează va întrece orice închipuire.
RăspundețiȘtergereInteresant taree acest material... zic... si scriu ca ar trebui sa ne gandim la el, prin prisma a doua lucruri... povestea in sine, dar si scenariul, dupa care a inceput si s-a desfasurat revolutia din 89. Ca sa fiu mai clar, iata niste argumente... A fost sau nu, Ceausescu mason?! Iata, ce scria Horia Nestorescu Balcesti ... da, nu ar fi fost membru al celebrei loje italiene, Propaganda Due... P2. Alte surse, insa, spun contrariul si anume ca... executia lui Nicolae Ceausescu a fost ordonata de catre clanul MASON , sub ordinea Iluminatiilor adica Fondul Monetar International.
RăspundețiȘtergereDa, chiar interesant acest paralelism... si in parte si adevarat: iata de ce... in iulie 1989 are loc o plenara a CC al PCR, in care, speech-ul a deranjat pe multi... care din tribuna, unul se numea GOGU RADULESCU... banuit a de a fi MASON. Tot cu, prin 1987, si Barbu fusese initiat in MASONERIE si era pe acolo, la cuvantare. Cert este ca, in 25 decembrieal aceluiasi an... CEUASESCU era ISTORIE! Da, iar scenariul a fost lasat pt si sub auspiciile acestea... cutuma specifica, nu o data FRATIEI!!!!
RăspundețiȘtergereBanuiesc despre ce vorbiti... iata si linkul, la care eu unul cred ca faceti... referire: https://www.youtube.com/watch?v=99xVwH2_g3E
ȘtergereM-am uitat, bravoo!!!
RăspundețiȘtergereÎnvățăm mereu câte ceva de la autor, ziarist de moda veche care a citit oaresce, observ, la viata lui
RăspundețiȘtergereAm citit dar e chiar interesant.Sti dc?Am invatat ceva, si mai ales interesant ca s-a aplicat si in Ro!!!!
RăspundețiȘtergereFff bun materialul tau. In rest vor exista opinii si opinii.ca si revolutia insasi... nu crezi?!
RăspundețiȘtergereCeausescu si masonieria?! Moshul si mitraliera...
RăspundețiȘtergereOpiniile fiecaruia dintre dvs conteaza, rog doar (mare) atentie, la limbaj!!! Va multumesc.
RăspundețiȘtergereDin partea "lor", a tuturor, un sincer MULTUMIM!
Ștergere„Acesta era un sezon festiv pentru romani, care a fost continuat de creștini”, spune istoricul Scott McDonough, care predă cursuri de istorie antică la Universitatea William Paterson.
RăspundețiȘtergereChiar dacă unii experți încă nu sunt convinși și discută în continuare despre relația exactă dintre Saturnalii și Crăciun, accepțiunea generală este că biserica a adoptat sărbătoarea păgână și i-a dat altă semnificație spirituală ca o mișcare de marketing, pentru a coopta cât mai mulți membri.
De RETINUT: există și multe elemente ale Saturnaliei care au fost integrate în Anul Nou, prelungind sărbătoarea de la câteva zile la întreaga a doua jumătate a lunii decembrie
RăspundețiȘtergerePrintre altele, Saturn era și zeul recompensei și al agriculturii. Astfel, cu ocazia Saturnaliei, cetățenii Romei sărbătoreau cu atât de multă fanfară anul nou și întoarcerea soarelui încât unele surse îndoielnice susțin că aceștia petreceau până își pierdeau mințile la propriu.
Sărbătoarea a devenit, de-a lungul secolelor, sinonimă cu excesul pentru care vechii romani sunt celebri — mai ales în filmele de la Hollywood. „Saturnalia” a intrat în dicționarul englez, însemnând „ocazie de desfăț sălbatic”.
Super tare materialul.
RăspundețiȘtergereOare de ce nu ma mai poate mira acea asociere, cu un anume Craciun?! Ghici ghicitoarea... mea(noastră)?!
RăspundețiȘtergereIntresant, si motivational materialul de fată.Felicitari.
RăspundețiȘtergereImperiul roman era mai generos decat hue, sclavii aveau parte de un schengen saturnal macar o saptamana pe an ... Sa fim iubiti !
RăspundețiȘtergereAi avut dreptate, cubSaturnalia! Uite, finala CM de fotbal...Macron constipat, geniu Messi, iar cra, cra-urile de fotbalisti francezi sutau in garduri.... Vive le Saturn!!!
RăspundețiȘtergereCata dreptate incepi a avea, daca te raportezi la aceasta ultima finala, de campionat mondial. Stapanii umiliti de sclavi, exact in perioada asta...deci, inca, mai functioneaza.
RăspundețiȘtergereAlbii nationalisti argentinieni i-au invins pe negrii globalisti . Tine cumva de nazismul arianist ... Sa fim iubiti ! Sub auspicii saturnaliste, e drept!!!!
RăspundețiȘtergerechiar interesant material, cu multe dezbateri... dar si opinii variate. Asta inseamna un material bine ales, nu credeti?
RăspundețiȘtergereFaina postare...
RăspundețiȘtergereNo, iata si al meu raspuns: CAPRA DE SEZON-2022
RăspundețiȘtergereȚa,ța.ța.căpriță ța!
Am venit cu datina
Un an bun să vă urăm
La mulți ani, să vă cântăm!
Capra mea e-austriacă
Mănîncă precum o vacă,
Și vreau de ea ca să scap
Dar nu o ia nici un țap.
Am pus-o și pe tik- tok
Șanse văd, că n-am deloc.
Sincer dacă o luați
Nu-i bună,nici de cârnați.
iata si o continuare... la capra domniei tale... Ța,ța,ța,căpriță,ța!
ȘtergereIată ce ne cere ea...
Vrea o viză de la noi
C-avem cel mai bun trifoi
Eu îi spun că nu mai e
Să se ducă la... OMV.
Dacă nu,la Cotroceni
Că acolo sunt, coceni.
Ța,ța,ța,căpriță,ța!
Eu sunt demn, în țara mea.
Și la mine sunt stăpân,
N-am nevoie de jupân.
Tare interesanta postarea si de mare actualitate....
RăspundețiȘtergereChiar interesant si chiar binevenit!
RăspundețiȘtergereUn Craciun interesant, linistit , dar si sanatos...
RăspundețiȘtergereDe aci, din inima muntilor... de pe acuma, un Craciun linistit...
RăspundețiȘtergereFoarte emoționant acest articol, pregatitor de Crăciun! Să vă dea bunul Dumnezeu tot ce vă doriți mai mult și mai mult! Crăciun fericit!
RăspundețiȘtergereAtata doar: la cat mai multe povesti... interesante... dar si Craciun Fericit!
RăspundețiȘtergereFoarte emotionanta tema asta.Craciun cu pace si liniste! Amin
RăspundețiȘtergereCraciun Fericit.... https://www.youtube.com/watch?v=ButUCihIiio... de ascultat!
RăspundețiȘtergerePe cand o noua poveste?!
RăspundețiȘtergere