sâmbătă, 1 decembrie 2018

De 1 Decembrie: ”NOUĂ NE MOR OAMENII ... ȘI PE GUVERN ÎL DOARE ÎN COT!”

Vrem nu vrem, ne dorim noi, ori nu, iată că am ajuns și azi la 1 Decembrie! De ziua națională a Romăniei... ”ales... bules” de Industria de Apărare! Cu un Andrușca , pînă mai ieri la Economie, cu un Chifor în care doar ”Vifor”ul de iarnă, de la Deveselu părea a-l interesa cu adevărat, sindicaliștii din Apărare arată clar, cu degetul, adevărații vinovați: ”NOUĂ NE MOR OAMENII ... ȘI PE GUVERN ÎL DOARE ÎN COT!”
Industria de apărare trebuie să iasă de la Ministerul Economiei, unde nu i se acordă importanţa cuvenită, şi să devină Autoritate Naţională pentru Apărare, în subordinea Guvernului, a prim-ministrului, sunt de părere liderii sindicatelor din acest domeniu.Aceștia, au continuat, la ”foc automat” acuzele specficănd că:Ineficienţa pe care au dovedit-o cei de la Ministerul Economiei şi cei care gestionează de fapt industria de apărare au făcut să ajungem într-o situaţie gravă. Lipsa de comenzi şi contracte naţionale, investiţiile, salarizarea, numirile celor care conduc destinele acestei instituţii - şi mă refer la cei din consiliile de administraţie -, dar şi lipsa de personal calificat sunt problemele care afectează cel mai grav sectorul", a afirmat, de curând, într-o conferinţă de presă, Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni şi secretar pe probleme de apărare al Federaţiei Solidaritatea Metal din cadrul CNS "Cartel Alfa".
  •  O altă carență a sistemului de apărare :vărsta înaintată salariaților care lucrează în sistem
O altă problemă ridicată de Constantin Bucuroiu vizează vârsta înaintată a salariaţilor care lucrează în industria de apărare a ţării. Astfel, vârsta medie este de 54 de ani, iar salariile nu motivează tinerii să lucreze în această industrie. În prezent, salariile medii în industria de apărare sunt de 2.350 de lei, ajungând la 2.100 de lei la fabrica de pulberi. Iar această dureroasă realitate a dus și la următoarea situație de fapt: conform liderilor sindicali din industria de apărare, dacă în 1989 în acest sector se înregistrau 220.000 de angajaţi, acum sunt sub 8.000. Mai mult, cifra de afaceri a societăţilor care lucrează în industria de apărare este de 3% din cea înregistrată în anul 1989.

  • Consiliile de administratie și numirea de directori ”un cancer al sistemului”, arată sindicaliștii
Ioan Neagu liderul celor de la Sindicatul din Cugir a pus degetul pe rana săngerîndă a apărării: numirea în consiliile de administratie și programul de reorganizare amînat!
Acest program de reorganizare este permanent plimbat între RomArm și Ministerul Economiei evităndu-se discuția acestuia în CSAT!Iar asta, credem noi este pentru faptul că totul a fost făcut pe sub masă” a ”explodat” ca o mină, Ion Neagu, liderul celor de la Cugir.
Ar trebui ca opinia publică să cunoască că, un simplu membru de al unui Consiliu de Adimistratie, are ca indemnizatie lunară, pentru participare un procent de pînă 20%, din salariul unui Director General, asta în conditiile în care acesta are un salariu lunar aproximativ de 14000 de lei. La o scurtă evaluare matematică asta ar face cam 4000 de lei, pe cănd ADMINISTRATORII speciali au o indemnizatie care poate să ajungă și pînă la 95% din salariul unui director general  ” a concluzionat Ion Neagu Iar toate aceste „grase” sinecuri în dauna dotării cu utilaje, pentru că același lider de sindicat avea să declare și că: ”avem utilaje care încă funcționează și suntem siliti de situația de facto, a lucra cu ele, dar care sunt produse deja la începutul secolului trecut... adică din 1902”a mai punctat Liderul de sindicat.

  • Ministerul refuză și la acestă oră a aplica Programul de compensare prin Offset
Ion Ivan liderul Federatiei 

”Unirea”a ținut și acesta să 

toarne ”sare pe rană” 

completănd sinistrul tablou de 

iarnă, al domeniului de 

Apărare... referindu-se strict la ”
Programul de Compensare 

prin Offset”.

Din capul locului am ținut a 

face precizarea ca aceasta este 

o declarație oficială, dură, și-n care autorul 

răndurilor nu a făcut decât să ia act, așa ca un 

Notar! 

Asta, ca nu cumva, ăia de la Minister după ce vor 

citi să dorească a ne întălni pe holuri de tribunal, 

sau mai rău, să nu(mă) termin și E.U. precum alți 

colegi din presă, bolnav peste noapte de celebra 

doză de ”Radu cel Frumos”!


”Ministerul nu a aplicat încă nicio aplicație a a
cestui program. Dacă, pănă acum se aplica măcar 20%, în buzunarul Industriei de Apărare intrau minim 2 miliarde de USD. E foarte adevărat că acum se incearcă o mica, hai să spunem reparație, dar lipsa de decizie a făcut ca Industria de apărare să fie adusă azi, la stadiul de ”Cenusăreasă”a economiei. Insa, nici acum nu este prea târziu a se interveni, și cu puțin interes a se redresa” a fost opinia lui Ioan Ivan reprezentantul Federatiei ”Unirea”. Asta, deși același lider de sindicat a ținut a ne preciza, în exclusivitate ca:”nici pana acum , nu ni s-a rapuns de ce am pierdut contractul cu Iraqul!?Va spunem noi: comisionul cerut a fost unul mult prea mare...”

  • Soluția sindicatelor pentru ieșirea din criză
La unison , sindicalistii cred ca, actualmente, în 

acest domeniu de activitate lipsește ”ingredientul 

principal”: decizia politică! 

Liderul cartelului ”ALFA”, Bogdan Hossu 

crede că:"Atât timp cât MApN nu a lansat decât în general comenzi de reparare sau de readaptare a vechilor produse, practic producţia a supravieţuit în limita contractelor externe pe care le obţinea. De multe ori, din cauza restricţiilor legate de apartenenţa la blocuri militare diferite, făcea ca practica unui comerţ cu o competitivitate normală să nu fie posibilă, spre deosebire de alte firme străine care lucrează cu orice solicitare. La noi sunt restricţii. Al doilea element important care a subminat industria de apărare erau contradicţiile de decizie politică, restricţii apărute uneori în CSAT" . 

Liderii sindicali mai cer ca minimum 30% din 

achiziţiile MApN să fie din producţia internă, astfel

 încât să se poată realiza o relansare solidă 

a industriei."Argumentulîl reprezintă programele 

de compensare pe achiziţiile din import prin 

Legea offset-ului, care au lipsit cu desăvârşire, 

ceea ce a dus la distrugerea cu bună ştiinţă 

a acestei industrii", a subliniat 

Constantin Bucuroiu.


Cât priveşte investiţiile, liderii sindicali consideră că, măcar în prima fază ar fi necesare 250 milioane de euro pentru a realiza o industrie modernă şi competitivă, care să poată face faţă pieţei concurenţiale. Iar acesta dorintă vine pentru că, conform statisticilor celor de la Cartel ”Alfa”: în 2017, comenzile către MApN au reprezentat 3,7% din totalul de achiziţii de tehnică de luptă, muniţie şi armament.  În 1989, cand era marea Loviluție din Decembrie... Romania avea o cifră de afaceri undeva la 2 miliarde de USD, și era pe locul cinci in Europa ca dotare ! Azi...?????  Azi,să rămînem doar :


LA MULTI ANI!... Că tot am 


atins...SUTA! Dar oare om prinde, 

în aceeași ”ECHIPĂ” și 200

(de ani)?!


3 comentarii:

  1. Aceeasi intrebare ca la blogul ”Mugetul Carpatilor”: DE VCE LA EI SE POATE, LA FRANCEZI...IAR LA NOI, NU?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă captivezi, mă minunezi, tot mai mult, cu harul pe care-l ai în a scrie despre orice subiect și de a te implica, total, în tot ce faci! Ești o minune de om! Pentru asta te-ai născut!

    RăspundețiȘtergere