miercuri, 25 octombrie 2017

POVESTEA OȘTIRII ROMĂNE ... FĂCUTĂ PRAF ȘI PULBERE?!

DATA ASTA , CEA DE AZI DE 25 OCTOMBRIE, MIE UNUL ÎMI ADUC ÎN MINTE CUVINTELE UNUI MARE DISPĂRUT: OCTAVIAN... OCTAVIAN PALER. ACESTA SPUNEA CĂNDVA CĂ"ROMANIA ESTE O TARA PRADATA... ESTE O TARA JEFUITA... ESTE O HAITA DE LUPI SI DINAUNTRU TARII SI DIN AFARA. CARE, IN COMPLICITATE, FURA TOT CE SE MAI POATE DIN ROMANIA. EU MA INTREB CUM DE MAI EXISTA ROMANIA?"

VAD CUM "VOCEA RUSIEI" SE DA MARE SI

 SPUNE CA, ROMANIA NU AR REZISTA MAI 

MULT DE 30 DE MINUTE IN CAZUL UNEI

CONFLAGRATII MILITARE! IAR 

PRESEDINTELE NE LINISTESTE... SI, POATE

 ARE DREPTATE! DAR EU, DIN NEFERICIRE

 CUNOSC O CU TOTUL ALTA REALITATE. SĂ

 VA O SPUN SI VOUA.  SE FACEA CA, PRIN 

2012, REALIZAM UN INTERVIU CU UN 

LIDER SINDICAL DIN DOMENIUL

 INDUSTRIEI DE APARARE... IATA CE IMI 

DECLARA ACESTA CU  EXACT 5 ANI IN 

URMA...

  • CARE ERA SITUAŢIA ÎN DOMENIUL PRODUCŢIEI DE ARMAMENT ÎNAINTE DE 1989?
Înainte de ‘89, în industria de apărare lucrau peste 220.000 de salariaţi, care realizau o cifră de afaceri de 800 de milioane -1 miliard de dolari pe an, din care s-a plătit o mare parte din datoria externă a României.
În unităţi se lucra la foc continuu, inclusiv duminicile, salariaţii fiind mulţumiţi oarecum, datorită salariilor mari (cel puţin duble faţă de media pe economie), grupe de muncă datorită cărora ieşeau la 50 de ani la pensie, mese calde la intrarea în schimburi, echipamente de lucru şi protecţie dintre cele mai performante. Localităţile cu producţie în domeniul apărării aveau baze sportive, echipe de fotbal, handbal, volei, judo etc. printre cele mai bune din ţară, ansambluri culturale, cluburi, locuinţe de serviciu etc.
  • CARE ESTE AZI SITUAŢIA?
Astăzi, în aşa zisa industrie de apărare mai lucrează sub 8000 de salariaţi, care realizează o cifră de afaceri de 40-46 milioane de dolari, lucrători cu o vârstă medie de 48-50 de ani, prost plătiţi, sunt condiţii de muncă precare, iar dotările din ce în ce mai proaste.
Oraşele cu astfel de uzine sunt dintre cele mai sărace din ţară, fiind în general monoindustriale, bazele sportive, cantinele, cluburile, locuinţele de serviciu sunt ruine, acolo unde mai sunt, dacă nu au fost înstrăinate pe sume ridicole.
  • DE CE CREDEŢI CĂ S-A AJUNS LA ACEASTĂ SITUAŢIE?
S-a ajuns în această situaţie în primul rând din cauza politicului, care nu a înţeles menirea acestei industrii, ca dovadă că nici acum nu există o lege a industriei de apărare, în rest am scos toate legile posibile şi imposibile; conducerilor defectuoase a instituţiilor cu sarcini in acest domeniu, lipsa unei coordonări unitare, pierderea pieţelor externe, unde eram printre primii 6-7 jucători, dar şi a intereselor personale ale unor personaje plecate din diferite instituţii de stat cu conexiuni în acest domeniu, care doresc ca exporturile să se realizeze tot prin firmele lor şi nu în ultimul rând de lipsa unei strategii şi neimplicarea CSAT - lui în acest domeniu. Se fac importuri de tehnică militară şi de componente militare de slabă calitate, ceea ce conduce şi la incidente ca cel din poligonul de la Cincu, soldat cu morţi, desele incidente de la uzina din Sadu şi lista ar putea continua, în timp ce uzinele româneşti stau în conservare, iar oamenii se descalifică profesional.
  • Fabrica de Pulberi Făgăraş se va redeschide după patru ani. S-au făcut primele probe tehnologice
Fabrica de Pulberi de la Făgăraş, dar şi Pirochim Victoria sunt singurele din ţară care produc pulberi pe profilul militar, dar nu au mai funcţioant de ani buni. Acum, la Făgăraş s-au făcut primele probe tehnologice în vederea relurării producţiei.Probele tehnologice sunt un prim pas pentru reluarea activităţii fabricii, demers iniţiat de prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a  deplasat ieri la Făgăraş unde a asistat la primele probe tehnologice. La eveniment au participat şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Laurenţiu Adrian Neculăescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Ioan Radu şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Viorel Toma.
  • Fabrici în conservare 
Muncitorii de la Fabrica de Pulberi Făgăraş au stat în ultimii ani mai mult în şomaj tehnic şi au protestat în repetate rânduri pentru că nu şi-au primit salariile. Fabrica de Pulberi din Făgăraş a primit în 2015 şi 2016 câte 500.000 de euro pentru retehnologizare, în ceea ce priveşte apele reziduale. O altă fabrică de armament, Pirochim de la Victoria este în conservare de opt ani, iar acum mai are doar 78 de angajaţi, majoritate paznici. Reluarea activităţii la Pirochim ar fi o adevărată gură de oxigen pentru oraşul Victoria, care este exclusiv un oraş industrial şi nu există prea multe alte posibilităţi de angajare. În 28 aprilie 2017, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a vizitat Fabrica de Pulberi de la Făgăraş, declarând la vremea respectivă că ministerul pe care îl conduce va face toate eforturile ca fabricile de pulberi de la Făgăraş şi oraşul Victoria să fie redeschise anul acesta.  “Cele două fabrici sunt singurele din ţară care produc pulberi pe profilul militar, existând piaţă de desfacere atât la intern cât şi la export. Este nevoie ca toţi factorii de decizie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii pentru deschiderea celor două fabrici", a precizat, în aprilie, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Braşov. 

  • Concluzii cu miros de ”pulbere amară”

MA OPRESC AICI. MOMENTAN. PENTRU 

NU FI CUMVA ACUZAT DE 


VREUN NOU "RADICI" CU 


MINTEA ODIHNITA CA AS FI VREUNUL 


DINTRE "PRETENII" LUI VLADIMIR

 VLADIMIROVICI.SAU, 

DOAMNE  FERESTE, CU REGRETATUL 

STALIN!!!



CACI, NU-I ASA... MARE E GRADINA 

DOMNULUI.SI LA EI, DAR SI LA NOI.

PARADOXAL, SAU POATE NU, LIDERUL

DE SINDICAT MOARE LA NICI UN AN 

DE LA ACEL INTERVIU, IN URMA UNUI 

CANCER APARUT BRUSC; DAR A CAREI 

DEZVOLTARE A FOST SI MAI

 FULGERATOARE! DE AICI, DIN COLTUL

 ACESTA VA ROG SA-MI PERMITETI A-I

SPUNE:"DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA, 

DRAGUL MEU PRIETEN...".



6 comentarii:

  1. tare si dureros subiect Scufitza draga... dar adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  2. adevarat si inca ceva.Arunca o privire si la adresa: http://mugetulcarpatiloronline.blogspot.ro/2017/10/romania-inrobita.html

    RăspundețiȘtergere
  3. bine a mai zis Paler... restul dupa umila parere e doar TACERE, adevarat ca una de GHEATZA!

    RăspundețiȘtergere
  4. iata ce si cum azi, in cateva cuvinte... despre "armia" romana: Leul cheamă toate animalele şi le spune:
    -Cei frumoşi în stânga, cei deştepţi în dreapta.
    Toate animalele se conformează, numai maimuţa rămâne pe loc.
    -Dar tu ce faci? întreabă leul.
    -Ce vrei, să mă rup în două?

    RăspundețiȘtergere
  5. da, Dragan un om desosebit , cum vad ca este si Cupu Lucian... acolo insa e si poza lui Bucuroiu... prelungirea inutila a altora.Stie el...care!

    RăspundețiȘtergere