vineri, 10 februarie 2017

POVESTEA EXPERIMENTELOR

NU DEMULT, ACEST BLOG A DEZBATUT "POVESTEA FACERII DE BINE".ADICA A NASTERII SATULUI ANTONESTI... FACUT DE CHIAR MARESALUL ION ANTONESCU!ACEST SAT, MA REFER LA ANTONESTI SE AFLA, IN CAZUL IN CARE ATI UITAT IN JUDETUL ARGES... PANA ACI, NIMIC SENZATIONAL... INSA, ISTORIA MODERNA NE SPUNE CA, IN ACELASI JUDET, MAI AVEM SI "EXPERIMENTUL PITESTI"... MULT MAI CUNOSCUT, DECAT "EXPERIMENTUL ANTONESTI"!... 
POATE CA, SI DE ACEEA, EU AM CONSIDERAT CA ESTE IMPORTANT SA AFLU SI OPINIA AUTORULUI FILMULUI DOCUMENTAR... REMUS PETRE CARSTEA... DESPRE IMPLICATIILE ACESTUI FILM, IN CONTEXTUL MULT MAI MEDIATIZATULUI "PITESTI"!... LA CARE AM ADAUGAT , ASA CA O PATA DE CULOARE,  SI PARALELA CU UN ALT ORAS EMBLEMATIC... CARACALUL! SI, IATA CE A IESIT
  • Remus Petre Carstea, realizatorul  filmului documentar "Antonesti - intre istorii si ape", recunoaste posibilitatea ca:

"Experimentul Pitești ori Caracal ar putea să fie continuat și azi. Nu știu unde lucrează specialiștii care studiază aceste experimente..."
  • DE UNDE TI-A VENIT IDEEA  UNUI  ASTFEL DE DOCUMENTAR?  CREZI  CA   AR PUTEA VENI SI O URMARE MEDIA,  SAU GAZETAREASCA... SAU VEI  RAMANE  DOAR IN ACEST PUNCT AL SEMNALULUI TAU JURNALISTIC ?

Sunt un argeșean care are șansa să își cunoască județul cu pasul și cu ochii de teolog, de jurnalist, de muzeograf și de astronom. Prin filmul documentar semnal „Antonești-între istorii și ape” încerc să îmi răspund la întrebări și să ofer altora un fel de răspuns, în cheia veni, vidi, vici, prin intermediul multimedia și al localnicilor, martori oculari, ori responsabili de devenirea locului acesta din sus de Curtea de Argeș. Suntem, cu toți, sper, conștienți că trebuie să dăm seamă de urma pe care călcăm și de urma pe care o lăsăm, ce modele urmăm și ce model dorim să devenim. Pentru mine, Antonești e o Curte de Argeș a secolului al XX-lea. Cu siguranță, dar nu am încă o planificare, voi explica    într-un nou film documentar metafora încercată în propoziția precedentă.

  • CREZI CA ARGESUL, IN GENERAL, DAR   MAI ALES   OAMENII  DE  MUNTE  DIN ZONA   ACEASTA  AU  SI  A LTE POVESTIRI MAI PUTIN STIUTE, SAU CHIAR NESTIUTE, DESPRE CARE AM PUTEA VORBI? 

Argeșul și Muscelul tac multe povești despre fapte importante mai ales pentru generațiile de azi. Românii trebuie să învețe să le asculte, să se dezintoxice de social-media și să repare porți p-acasă, să vorbească cu vecinii, oameni ori plaiuri. Abia am reușit, în Argeș să facem un inventar de tip enciclopedic a vieții pe locurile acestea. O să putem zice că sunt ale noastre doar când vom știi măcar să le povestim. Acum, tinerii români nici nu mai știu cum se numesc formele de relief ori nu știu  rudimente despre istoria localității natale. Prin film, voi încerca să confrim, ori să infirm această observație curentă.
  • ANTROPOLOGIC,DAR SI ISTORIC...  ATAT PRIN  PRISMA  DOCUMENTARULUI,  DAR SI A ISTORIEI RECENTE, SPATIUL ACESTA,  AL MUSCELULUI, SI  ARGESULUI  SE POATE LAUDA CU: SATUL ANTONESTI... SAU, CU FENOMENUL PITESTI?
De obicei, te lauzi cu ceea ce înțelegi, pricepi, îți asumi. Antonești și experimentul Pitești, pentru istoria recentă și forul public popular ori oficial, sunt încă martelate. Exista încercări de recunoaștere a lor ca repere ale conștiinței identitare contemporane. Un arheolog ar zice că aceste încercări seamănă mai mult cu săpături de salvare de sarcină istorică, arheologică, decât cu șantiere de cercetare sistematică. Antonești și experimentul Pitești sunt două povești, azi, politically..., incorecte.
  • PENTRU FINAL AM PASTRAT SPECIAL O INTREBARE CARE DACA NU AR FI ADEVARATA  AM PUTEA SPUNE CA PITESTIUL  S-A  TRANSFORMAT IN  CARACAL!... DECI INTREBAREA MEA, CARE DACA IN APARENTA PARE USOR NESERIOASA, IN ESENTA ESTE SUPER ADEVARATA:   SCANDALUL PERMISELOR AUTO DIN TRECUT CREZI CA S-A PUTUT FORMA SI DEZVOLTA... IN URMA UNOR INDIVIZI DE GENUL TURCANU... GEN PITESTI... SAU A DELATORILOR DE GEN "IMPARATULUI DE COSTESTI"?!  FARA A CONSIDERA CA, PRIN ASTA, ETNIEI IN CAUZA  I   SE POATE ADUCE VREO "PATA" DE COMPORTAMENT!... PENTRU CA, IN OPINIA MEA "experimentul" IN CAUZA A PUTUT NASTE ASTFEL DE CIUDATENII COMPORTAMENTALE!

Întrebarea dumneavoastră conține și răspunsul. Super-adevărata tabloidizare a subiectelor și alocurilor românești importante poate face Piteștiul Caracal doar în mintea cuiva care identifică Piteștiul cu frauda permiselor și Caracalul cu folclorul posbelic de cartier cu macarale captive. Nu știu unde lucrează specialiștii care studiază aceste experimente. Firește, doresc să fim lângă ei, ca să povestesc Piteștiul și Caracalul real, prin imagini, oricâte experimente ar avea loc în aceste două orașe românești deosebite.
Da, experimentul Pitești ori Caracal ar putea să fie continuat și azi. 

3 comentarii:

  1. Buna aceasta postare, iar interviul este un semanl al istoriei!

    RăspundețiȘtergere
  2. povesti vechi..pentru oameni, ca noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cunosc personajul...pacat ca este usor "prea plin, de el". Putin, mai multa modestie, nu ar strica

    RăspundețiȘtergere