marți, 2 mai 2017

O POVESTE DESPRE EMINESCU... "PICTATA"... DE CATRE NICOLAE IORGA

POATE CA AR TREBUI SA VA UREZ "HRISTOS A INVIAT", SAU POATE CA DE PASTELE ... CLASEI MUNCITOARE... AR TREBUI SA (NE) URAM: CEAUSESCU A INVIAT"... SI SA SA NE RASPUNDEM IN DOI PERI:"SPER CA A INVIAT.."! DAR NU, NU AM SA FAC ASA CEVA... CI AM SA MA REZUM A VA SPUNE SI EU... LA RANDUL MEU, O ALTA POVESTE DESPRE O BISERICA. SI NU UNA ORICARE; CI DESPRE CEA DIN IPOTESTI!
Daca inca nu ati aflat, singurul loc din lume unde pot fi găsiţi sfinţi cu aureole negre este Ipoteştiul. În biserica ridicată după moartea poetului Mihai Eminescu, chiar lângă casa copilăriei sale, până şi mucenicii desenaţi pe zidăria naosului ţin doliu. In satul Ipoteşti, localitate situată la 10 kilometri de municipiul Botoşani, a copilărit poetul Mihai Eminescu. Pe uliţele prăfuite şi prin codrii ce înconjoară lacul cu nuferi se mai simte aroma eminescianului. Sursele de inspiraţie sunt vizibile şi astăzi, iar căsuţa în care se juca cu fratele Ilie este păstrată aşa cum a lăsat-o acum 126 de ani.

  • CUM EXPLICA SPECIALISTII
 Printre teii şi mormintele alor săi, în aceeaşi ogradă cu centrul de studii şi căsuţa copilăriei, se ridică o biserică din piatră, cu cărămizi frumos colorate, anunta adevarul.ro. Odată trecut pragul întunecatului lăcaş de cult, privitorul este frapat de o imagine unicat. Pe zidăria interioară a bisericii, aşa cum nicăieri în lume nu se găseşte, sunt sfinţi trişti cu aureole negre.
Toată biserica este dominată de aceşti îngeri şi mucenici negri. ”Este o pictură unicat în lume. Nicăieri sfinţii nu au aureolele negre”, precizează specialistul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu din Botoşani.
 Toată biserica este dominată de aceşti îngeri şi mucenici negri. ”Este o pictură unicat în lume. Nicăieri sfinţii nu au aureolele negre”, precizează specialistul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu din Botoşani.
 Specialiştii explică de ce canonul bisericesc a fost schimbat la Ipoteşti.
De ce sfinţii au aureole negre? De ce au veşminte cernite şi nu îmbrăcate în aur, ca pretutideni unde avem de-a face cu pictură bisericească ortodoxă? Răspunsul vine tot de la specialişti.
”Sfinţii poartă doliu pentru Eminescu. Aşa au fost concepuţi. Aici, la Ipoteşti, după moartea poetului, până şi mucenicii şi tot cosmosul întruchipat aici poartă doliu, pentru destinul tragic al lui Eminescu”, spune eminescologul Valentin Coşereanu, cercetător la Memorialul Ipoteşti.
Printre sfinţii cerniţi, pe un perete lateral, privind la altar, se află imaginea unui tânăr de 20 de ani îmbrăcat şi el în negru. Este chiar poetul Mihai Eminescu.
  • NICOLAE IORGA... CTITORUL ACESTEI BISERICI
Cel care a dorit să facă o biserică închinată lui Eminescu la Ipoteşti, la 50 de ani de la moartea acestuia, a fost Nicolae Iorga.Istoricul a fost ajutat de Cezar Petrescu, care a iniţiat o subscripţie publică, pentru construirea edificiului. Din lipsă de fonduri, biserica a fost terminată abia în 1939, când a şi fost inaugurată. Iorga a fost prezent la acel eveniment.

13 comentarii:

  1. Interesanta povestirea ta, zau ca nu stiam! Felicitari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cunosteam toate acestea... pacat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok asa, foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta prelegere despe cultura

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos material, educativ chiar!

    RăspundețiȘtergere
  6. Impresionantă O POVESTE DESPRE EMINESCU.... "PICTATĂ".....prin sprijinul și ctitoria acestui unicat sălaș de cult, datorat istoricului Nicolae Iorga, ajutat de scriitorul Cezar Petrescu. Dacă românii se vor pierde în lume, lumea va ști despre ei prin opera și cuvântul marelui român - MIHAI EMINESCU!

    RăspundețiȘtergere